Πιο πιθανό να πάθουν καρκίνο οι άντρες εξαιτίας του καπνίσματος

29958C057974AA1E840DE5ECEBFD201B.jpg

  Οι άντρες που καπνίζουν μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο στους πνεύμονες, σε σχέση με τις γυναίκες καπνίστριες, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science.

Το γεγονός αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός, ότι το κάπνισμα μειώνει τον αριθμό των Υ χρωμοσωμάτων στα κύτταρα του αίματος.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει, ότι όταν τα κύτταρα του αίματος χάνουν τα Υ χρωμοσώματα –τα οποία φέρουν μόνο οι άντρες- είναι πιο πιθανό να αναπτυχθούν καρκινικοί όγκοι.

Κι ενώ η ακριβής σχέση ανάμεσα στα χρωμοσώματα Υ και τον καρκίνο παραμένουν ασαφή, τα Υ χρωμοσώματα θεωρείται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στη συγκράτηση των όγκων, αναφέρει δημοσίευμα του Time.

Η έρευνα διεξήχθη από μια ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου της Ουψάλα στη Σουηδία.

Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από πολλούς παράγοντες, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απώλεια χρωμοσωμάτων Υ, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, της σωματικής δραστηριότητας, του διαβήτη, της χοληστερόλης και της κατανάλωσης αλκοόλ.

Το κάπνισμα και η ηλικία ήταν οι μόνοι παράγοντες που σχετίζονται με την απώλεια χρωμοσωμάτων Υ, σε ένα δείγμα μεγαλύτερο των 6.000 αντρών.

Η ίδια έρευνα αναφέρει ακόμη, ότι τα χρωμοσώματα Υ «επιστρέφουν» στα κύτταρα του αίματος των αντρών που σταματούν το κάπνισμα.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *