Πιο κοντά στο «σούπερ» αντιγριπικό εμβόλιο

 
Αμερικανοί επιστήμονες έκαναν ακόμη ένα βήμα προς τη δημιουργία ενός «σούπερ» εμβολίου κατά της γρίπης. Το εμβόλιο αυτό πιστεύεται ότι θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από τα ήδη υπάρχοντα, καθώς θα προστατεύει ταυτόχρονα από πολλά διαφορετικά στελέχη του ιού της γρίπης.


Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων των ΗΠΑ ανέπτυξαν μια νέα θεραπευτική προσέγγιση, συνδυάζοντας στο ίδιο εμβόλιο διάφορες πρωτεΐνες – κλειδιά του ιού της γρίπης, μαζί με μια πρωτεΐνη που υπάρχει στο αίμα, τη φερριτίνη. Σε εργαστηριακά τεστ σε πειραματόζωα διαπιστώθηκε ότι η φερριτίνη δημιουργεί νανοσωματίδια, πάνω στα οποία προσκολλώνται οι συνθετικές πρωτεΐνες. Έτσι δημιουργείται ένα νέο μόριο που δεν υπήρχε πριν και το οποίο αυξάνει τα αντιγριπικά αντισώματα έως και τριάντα φορές περισσότερο από τα κοινά εμβόλια, που χάνουν την αποτελεσματικότητά τους , επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται συνεχώς.

Η νέα προσέγγιση των επιστημόνων είναι πολλά υποσχόμενη. Μάλιστα, πιστεύεται ότι ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία παρόμοιων εμβολίων και για άλλους ιούς, όπως του AIDS ή του έρπητα, ακόμη και για βακτηριακές και παρασιτικές νόσους. Ωστόσο, οι ίδιοι οι ερευνητές επισημαίνουν ότι θα περάσουν αρκετά χρόνια, ώσπου το νέο εμβόλιο να δοκιμαστεί και σε ανθρώπους.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *