Πιο γερή καρδιά χωρίς τσιγάρο

 
Η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων ακόμη και αν οδηγεί σε πρόσληψη βάρους, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Medical Association.


Οι ειδικοί παρακολούθησαν τις συνήθειες καπνίσματος, καθώς και την καρδιαγγειακή υγεία περισσότερων από 3000 ανθρώπων ανάμεσα στο 1981 και το 2011.

Διαπίστωσαν ότι οι πρώην καπνιστές που απείχαν από το κάπνισμα για περισσότερο από 4 χρόνια είχαν κατά 54% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων σε σχέση με τους καπνιστές. Εκείνοι δε που είχαν κόψει το κάπνισμα για λιγότερο από τέσσερα χρόνια είχαν παρόμοιο όφελος με περίπου 53% χαμηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Τα οφέλη αυτά ήταν αισθητά παρά το γεγονός ότι όσοι είχαν κόψει το κάπνισμα πρόσφατα είχαν πάρει 2-5 κιλά, ενώ εκείνοι που το είχαν κόψει περισσότερο από τέσσερα χρόνια είχαν πάρει 0,5-1 κιλό.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι το ενδεχόμενο πρόσληψης βάρους καθιστά ορισμένους καπνιστές απρόθυμους να επιχειρήσουν τη διακοπή του καπνίσματος.

Ωστόσο, επισημαίνουν ότι η διακοπή του καπνίσματος έχει θετική δράση στην καρδιαγγειακή υγεία για ασθενείς με ή χωρίς διαβήτη, ακόμη και αν παρουσιάσουν μικρή πρόσληψη βάρους.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *