Πιο άπιστοι οι εξαρτημένοι σε μια σχέση

0A3137E1A74377B747DA0A23CCB8219A.jpg

  Μπορεί να πιστεύατε ότι ένας προσκολλημένος σύντροφος δεν είναι τόσο πιθανό να… παραστρατήσει, όμως απατάσθε.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, οι άνθρωποι που είναι ανασφαλείς και δυσκολεύονται να εμπιστευθούν κάποιον είναι αυτοί που τελικά έχουν περισσότερες πιθανότητες να απατήσουν το σύντροφό τους.

Επιστήμονες από το κρατικό πανεπιστήμιο της Φλόριντα, διεξήγαγαν έρευνα ανάμεσα σε 200 παντρεμένα ζευγάρια για περίοδο τεσσάρων ετών, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο Psychology Today.

Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων αυτών ετών οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν ερωτηματολόγια αναφορικά με τα αισθήματά τους για το σύντροφό τους και πόσο ασφαλείς ένιωθαν μέσα στη σχέση τους.

Όσοι εμφάνιζαν συμπεριφορά εξάρτησης και είχαν άγχος ότι ο σύντροφός τους θα τους παρατήσει, τελικά ήταν πιο πιθανό να απατήσουν αυτοί.

Οι ερευνητές συνέδεσαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους με μια άλλη θεωρία που υπάρχει στην ψυχολογία, βάσει της οποίας όλα έχουν κάποια σχέση με τα βιώματα της παιδικής ηλικίας.

Όσοι είχαν αναπτύξει σταθερές και «ασφαλείς» σχέσεις με τους γονείς τους, ως ενήλικες ήταν περισσότερο πιθανό να μπορούν να εμπιστευθούν το σύντροφό τους και να πιστέψουν ότι αυτός θα είχε ως προτεραιότητά του τη φροντίδα και την ευημερία τους.

Αντίθετα, όσοι είχαν αντίθετα βιώματα, μέσα σε ανασφαλή περιβάλλοντα, ήταν πιο πιθανό να φοβούνται την εγκατάλειψη και να πασχίζουν να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους, από το φόβο να μην απορριφθούν.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης και ψυχολόγο Michelle Russell, όσοι ένιωθαν το φόβο της εγκατάλειψης ήταν πιθανό τόσο να απιστήσουν οι ίδιοι, όσο και να τους απατήσουν, ενώ εμφάνιζαν σημάδια «εξάρτησης» μέσα στη σχέση.

«Το άγχος της προσκόλλησης αποτελεί απειλή για την οικειότητα και σπρώχνει τους συζύγους προς αναζήτηση άλλων συντρόφων» ανέφερε η ίδια.

Δεν ίσχυε το ίδιο όμως και για την άλλη μορφή ανασφάλειας –το να αποζητά κανείς να είναι ανεξάρτητος- με αυτούς που την εμφάνιζαν να είναι εκείνοι που είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να απατήσουν.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *