Πηγή βιταμινών τα κράνμπερι

 
Τα κράνμπερι ή αλλιώς γνωστά στη βοτανολογία ως «βακκίνια τα οξύκοκκα» είναι ένας τύπος μικροσκοπικών κόκκινων όξινων μούρων τα οποία είναι καρποί μικρών φυλλοβόλων θάμνων που καλλιεργούνται κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Το βοτανολογικό του όνομα «vaccinium oxycoccos» προέρχεται από το λατινικό vacca που σημαίνει αγελάδα, λόγω της αρεσκείας αυτού του ζώου σε αυτά τα φρούτα. Τα κράνμπερι χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά σαν τροφή στη Νότια Αμερική. Οι ιθαγενείς Αμερικάνοι τα χρησιμοποιούσαν σε ποικιλίες φαγητών, σαν φάρμακο επούλωσης τραυμάτων και σαν βαφή.

Αυτήν την στιγμή παραπάνω από το 90% των κράνμπερι της αγοράς καλλιεργούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες και τα περισσότερα από αυτά επεξεργάζονται και χρησιμοποιούνται σε προϊόντα όπως χυμοί, σάλτσες, και αποξηραμένα φρούτα, ενώ τα εναπομείναντα πωλούνται φρέσκα στους καταναλωτές.

Θρεπτικό προφίλ

Τα κράνμπερι είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και ιδιαίτερα πλούσια σε φυτικές ίνες, μαγγάνιο, βιταμίνη Ε και βιταμίνη Κ. Επίσης έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε προανθοκυανίνες, μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που ανήκει στην οικογένεια φλαβονοειδών.

Θρεπτική ταυτότητα

Θρεπτική αξία ανά 100 γρ.

Ενέργεια: 46 kcal
Πρωτεΐνες: 0,4 γρ
Λιπαρά: 0,1γρ.
Υδατάνθρακες: 12,2 γρ.
Φυτικές ίνες: 4,6 γρ
Βιταμίνη C: 13,3 mg
Βιταμίνη Κ:5,1 mg
Βιταμίνη Ε:1,2 mg
Μαγγάνιο:0,4 mg

Οφέλη στην υγεία

Προστασία έναντι λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος (ουρολοιμώξεις)

Τα κράνμπερι συστήνονται εδώ και εκατοντάδες χρόνια για την ικανότητα τους να θεραπεύουν και να μειώνουν το ρίσκο μολύνσεων του ουροποιητικού συστήματος.

Μια συγκεκριμένη ουσία που περιέχουν τα κράνμπερι, το ιπουρικό οξύ, σε συνδυασμό με τις προανοθοκυανίνες εμποδίζουν την προσκόλληση του βακτηρίου τής Escherichia coli (Ε. coli) (παθογόνο βακτήριο υπεύθυνο για το 80-90% των λοιμώξεων τού ουροποιητικού συστήματος) στα τοιχώματα της ουροφόρους οδούς και να προκαλέσουν λοίμωξη.

Έρευνα που έγινε σε 153 ηλικιωμένες γυναίκες έδειξε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν χυμό από κράνμπερι εμφάνισαν λιγότερο από το μισό αριθμό ουρολοιμώξεων σε σύγκριση με αυτές που κατανάλωναν χυμούς άλλων φρούτων.

Ευεργετικά οφέλη κατά της χοληστερίνης

Ένας μεγάλος αριθμός ερευνών δείχνει ότι συστηματική κατανάλωση κράνμπερι μπορεί μειώσει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα.

Συγκεκριμένα μια έρευνα που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο του Σκράντον στην Πενσυλβανία έδειξε ότι τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται σε αυτά μπορεί να προστατεύσουν την LDL χοληστερόλη (κακή χοληστερίνη) από οξείδωση και να μειώσουν τα επίπεδα την ολικής χοληστερόλης στο αίμα.

Μια πρόσφατη μελέτη παρατήρησε αύξηση στα επιπεδα HDL χολστερόλης (καλή χοληστερίνη) στο αίμα μετά από τακτική κατανάλωση χυμού κράνμπερι.

Άλλα οφέλη

Η κατανάλωση κράνμπερι έχει βρεθεί επίσης ότι διαθέτει αντιμικροβιακές δράσεις καθώς εμποδίζει αρκετά παθογόνα μικρόβια να έρθουν σε επαφή με υγιή κύτταρα του οργανισμού και να προσκολλήσουν σε αυτά προκαλώντας κατά αυτόν τον τρόπο λοίμωξη.

Επιπλέον εμποδίζει την ανάπτυξη πετρών στα νεφρά , πλάκας στα δόντια και προστατεύει έναντι ορισμένων μορφών καρκίνου.

Πηγή: diatrofi.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *