Περπάτημα και καρκίνος του μαστού

19A9B4A3EA6A4C07CD699F3D6F1FDABA.jpg

  Οι γυναίκες που περπατούν για τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού αργότερα στη ζωή τους, αναφέρει νέα έρευνα.

Το περπάτημα μειώνει δραματικά τις πιθανότητες εμφάνισης της ασθένειας στις γυναίκες άνω των 50 ετών, ηλικία κατά την οποία ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος.

Εξήντα λεπτά μέτριας έντασης περπάτημα κάθε μέρα οδηγούν σε 14% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, συγκριτικά με γυναίκες που είναι λιγότερο δραστήριες.

Μάλιστα, όσες γυναίκες εμπλέκονται με ακόμη μεγαλύτερης έντασης δραστηριότητες, σχεδόν διπλασιάζουν το ποσοστό αυτό, μειώνοντας τον κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο του μαστού σχεδόν κατά ένα τέταρτο.

Προηγούμενες μελέτες έχουν αποδείξει επίσης τα οφέλη της άσκησης, ωστόσο η συγκεκριμένη μελέτη, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές της, είναι η πρώτη που εξετάζει τη σύνδεση του καρκίνου του μαστού με το περπάτημα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το περπάτημα βοηθά στη μείωση του σωματικού λίπους που μπορεί να παράγει ορμόνες όπως οιστρογόνα και ινσουλίνη, οι οποίες διεγείρουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Επιστήμονες από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία μελέτησαν επί 17 χρόνια 73.615 γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, από τις οποίες οι 4.760 διαγνώστηκαν με καρκίνο του στήθους.

Από όλες αυτές τις γυναίκες, το 47% ανέφερε ότι το περπάτημα ήταν η μόνη τους ψυχαγωγική δραστηριότητα.

Όσες από αυτές περπατούσαν τουλάχιστον επτά ώρες την εβδομάδα, παρουσίασαν 14% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στήθους, συγκριτικά με εκείνες που περπατούσαν έως τρεις ώρες την εβδομάδα. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό αυξανόταν στο 25% αν οι γυναίκες συμμετείχαν σε μεγαλύτερης έντασης και διάρκειας δραστηριότητες.

Τα αποτελέσματα δεν επηρεάστηκαν από άλλους παράγοντες, όπως το βάρος ή η θεραπεία με τη χρήση ορμονών, γράφει η Daily Mail.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στο Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *