Όσοι νιώθουν ότι αδικούνται στη δουλειά τους, παίρνουν περισσότερες άδειες για λόγους υγείας

Οι εργαζόμενοι που αισθάνονται ότι τυγχάνουν άδικης μεταχείρισης από τους εργοδότες και τους προϊστάμενους στη δουλειά τους, έχουν αυξημένη πιθανότητα να πάρουν άδειες για λόγους υγείας συχνότερα και για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Αυτό δείχνει μια νέα βρετανο-σουηδική επιστημονική έρευνα με τη συμμετοχή μιας ελληνίδας ερευνήτριας.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Ανατολικής Αγγλίας και της Στοκχόλμης, με επικεφαλής την ψυχολόγο δρα Κονστάνζ Λαϊνεβέμπερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας «BMC Public Health», ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 19.000 υπαλλήλους. Στη μελέτη συμμετείχε η ελληνικής καταγωγής μεταδιδακτορική ερευνήτρια δρ Παρασκευή Περιστερά του Ινστιτούτου Ερευνών Στρες του πανεπιστημίου της σουηδικής πρωτεύουσας.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσο μεγαλύτερη αδικία νιώθει ένας εργαζόμενος να τον «πνίγει» στο εργασιακό περιβάλλον του, τόσο αυξάνει η συχνότητα των αδειών υγείας που παίρνει, καθώς και η διάρκεια τους, με αποτέλεσμα να λείπει περισσότερο χρόνο από τη δουλειά του. Αυτό ισχύει άσχετα με το αν είναι άνδρας ή γυναίκα, με την ηλικία του ή με την οικογενειακή κατάστασή του. Αν μάλιστα επιπλέον νιώθει μεγάλη ανασφάλεια για τη θέση εργασίας του, τότε οι μακρές άδειες υγείας είναι ακόμη συχνότερες.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι ερευνητές τόνισαν ότι η αδικία στην εργασία πυροδοτεί στρες στους εργαζόμενους, οι οποίοι ξεφεύγουν από αυτό με μια άδεια ή όντως αρρωσταίνουν εξαιτίας του. Με δεδομένη τη σημασία που έχει οι εργαζόμενοι να τυγχάνουν δίκαιης μεταχείρισης, οι ψυχολόγοι τόνισαν ότι αυτή πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα των μάνατζερ, καθώς και κριτήριο για την επιλογή τους σε διευθυντική θέση.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *