Πέντε οφέλη για την υγεία αν αφήνετε τα γένια σας να μεγαλώνουν

genia.jpg

Όταν βλέπετε άντρες που αφήνουν τα γένια τους να μεγαλώσουν, το πιθανότερο είναι να μην περνά από το μυαλό σας ότι κάνουν καλό στην υγεία τους. Ωστόσο όπως αποδεικνύεται στην πράξη, τα γένια χαρίζουν όχι μόνο γοητεία αλλά και οφέλη για την υγεία. Και τα οφέλη αυτά δεν περιλαμβάνουν το «είμαι σε θέση να γαργαλάω τα άτομα που φιλάω».

Ποια είναι όμως τα οφέλη; Αποδεικνύεται πώς τα γένια παρέχουν προστασία από βακτήρια και ιούς, ασθένειες του δέρματος που σχετίζονται με την έκθεση στον ήλιο και τη μόλυνση του προσώπου – και αυτά είναι μόνο η αρχή.

Τα γένια προστατεύουν το πρόσωπό σας από τον ήλιο

Όσο περισσότερο εκτίθεστε στον ήλιο, τόσο πιο πιθανό είναι να αναπτύξετε δερματικές παθήσεις από την πιο απλή (αλλά επώδυνη) όπως είναι το ηλιακό έγκαυμα, μέχρι καρκίνο του δέρματος.

Με τη γενειάδα όμως τα πράγματα είναι αλλιώς. Προστατεύει (εν μέρει) το πρόσωπό σας από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου και την ακτινοβολία. Όχι μόνο κρατούν το δέρμα σας υγιές αλλά το διατηρούν μαλακό και εύπλαστο. Μην ξεχνάτε άλλωστε πώς όλοι οι δερματολόγοι συμφωνούν ότι το δέρμα που εκτίθεται κατ’ επανάληψη στον ήλιο είναι πιο πιθανό να αναπτύξει καρκίνο του δέρματος, άλλες δερματικές παθήσεις αλλά και πρόωρη γήρανση.

Σας κρατούν ζεστούς

Αν είστε οπαδός του snowboard ή του πατινάζ στον πάγο, ο χειμώνας δεν υποφέρεται! Και υπάρχει λόγος γι’ αυτό: κάνει πάρα μα πάρα πολύ κρύο. Αλλά μια γενειάδα μπορεί να σας βοηθήσει!

Παραδόξως, η τρίχα του προσώπου μπορεί πραγματικά να λειτουργήσει ως φράγμα προστασίας από το κρύο. Από ‘κει και πέρα, μπορεί επίσης να αποτρέψει το χτύπημα του κρύου αέρα στο πρόσωπο  και την ενοχλητική ξηρότητα του δέρματος.

Τα γένια προλαμβάνουν τις λοιμώξεις στο λαιμό

Να και κάτι που ίσως δεν γνωρίζετε: τα γένια σας προστατεύουν από τις λοιμώξεις του λαιμού. Αυτό συμβαίνει γιατί οι τρίχες του προσώπου μπορούν να κρατήσουν μακριά από την είσοδο στο στόμα ορισμένα αερομεταφερόμενα βακτήρια, προστατεύοντας έτσι το λαιμό σας.

Επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης

Τα γένια στο πρόσωπο συνήθως έναν νεότερο άντρα τον κάνουν να φαίνεται μεγαλύτερος. Μπορεί λοιπόν εξωτερικά να τον μεγαλώνουν, στην πραγματικότητα όμως επιβραδύνουν την διαδικασία γήρανσης. Αυτό συμβαίνει γιατί οι τρίχες του προσώπου εμποδίζουν το νερό να φεύγει από το δέρμα, διατηρώντας το συνεχώς ενυδατωμένο. Αυτό μπορεί να κάνει ακόμα και το πιο σκληρό δέρμα να δείχνει πιο μαλακό, λαμπερό και νεανικό.

Αποτρέπουν τις αλλεργίες

Αναρωτιέστε πώς; Παγιδεύουν τη γύρη και τη σκόνη πριν προλάβουν να εισβάλλουν στον οργανισμό.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *