Πειραματικό φάρμακο περιορίζει τις βλάβες από εγκεφαλικό

 
Ένα πειραματικό φάρμακο που περιορίζει τις μόνιμες βλάβες του εγκεφάλου μετά από ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, οι οποίες οδηγούν σε αναπηρίες, δοκιμάστηκε με θετικά αποτελέσματα σε ένα μικρό δείγμα ασθενών σε 14 αμερικανικά και καναδικά νοσοκομεία.


Οι δοκιμές, μ’ επικεφαλής τον καθηγητή Μάικλ Χιλ του πανεπιστημίου του Κάλγκαρι στον Καναδά, έδειξαν ότι το φάρμακο, που περιέχει την χημική ουσία ΝΑ-1, είναι ασφαλές. Το φάρμακο δοκιμάστηκε σε 185 άτομα που είχαν ενδοαγγειακό ανεύρυσμα, από τα οποία τα μισά πήραν το φάρμακο και τα υπόλοιπα εικονικό φάρμακο.

Οι ασθενείς που πήραν το αληθινό φάρμακο, εμφάνισαν λιγότερες περιοχές με βλάβες του εγκεφαλικού ιστού και μόνο δύο άτομα εμφάνισαν μικρές παρενέργειες. Οι επιστήμονες χαρακτήρισαν υποσχόμενο το φάρμακο, αλλά είπαν ότι χρειάζεται κι άλλη κλινική έρευνα σε μεγαλύτερο δείγμα ασθενών, για να αποδειχτεί με βεβαιότητα ότι το φάρμακο παρέχει πραγματική νευρο-προστασία.

Είχαν προηγηθεί δοκιμές σε πιθήκους, που είχαν δείξει ότι η ουσία ΝΑ-1, που αναστέλλει τη δράση μιας πρωτεΐνης, εμποδίζει τα εγκεφαλικά κύτταρα να πεθάνουν, μετά τη στέρησή τους από οξυγόνο λόγω του εγκεφαλικού επεισοδίου. Προηγούμενες προσπάθειες με άλλα φάρμακα για την προστασία του εγκεφαλικού από τις επιπτώσεις του εγκεφαλικού, δεν είχαν μέχρι σήμερα θετική κατάληξη.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *