ΤΑ ΞΕΡΑΤΕ ΑΥΤΑ; Ποια συμπτώματα δείχνουν ότι έχετε παθολογικό στρες

Οι αγχώδεις διαταραχές είναι μια κατηγορία ψυχικών διαταραχών που χαρακτηρίζονται από συναισθήματα άγχους και φόβου, όπου το άγχος είναι μια ανησυχία για μελλοντικά γεγονότα και ο φόβος είναι μια αντίδραση στα τρέχοντα γεγονότα. – Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο των Ψυχικών Διαταραχών)

Οι άνθρωποι με άγχος, χρόνιο ή οξύ,λένε πόσο κουραστική και γεμάτη απογοήτευση είναι μια τέτοιου είδους κατάσταση.

Είναι απογοητευτικό, γιατί αυτοί γνωρίζουν και κατανοούν ότι είναι απλά ένα λάθος των σημάτων του εγκεφάλου και δεν θα έπρεπε να είναι τόσο δύσκολο να φύγει το άγχος. Είναι κουραστικό, επειδή ασχολούνται με συνεχείς, ανεπιθύμητες σκέψεις που αποδυναμώνουν την ενέργεια τους, ενέργεια που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για κάτι άλλο πιο παραγωγικό.

Όπως αναφέρθηκε, όπως και με πολλές άλλες διανοητικές διαταραχές, το άγχος είναι απλά ένα υποπροϊόν της ανώμαλης χημικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο. Οι ψυχολόγοι και άλλοι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα εξακολουθούν να μην εντοπίζουν την άμεση αιτία για το άγχος, πράγμα που επηρεάζει το άτομο άμεσα με την επίμονη παρουσία του άγχους του.

Υπάρχουν ενδείξεις χρόνιου άγχους, που δεν πρέπει να αγνοηθούν. Θα συζητήσουμε επίσης τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν κάποιον που αντιμετωπίζει τέτοιο πρόβλημα.

(Σημείωση: Να θυμάστε ότι όσο πιο γρήγορα εντοπιστούν οι βασικές αιτίες αυτών των συμπτωμάτων, τόσο πιο γρήγορα μπορεί κανείς να κινηθεί προς μια μέθοδο θεραπείας.)

Εδώ είναι 8 συμπτώματα άγχους που δεν πρέπει να αγνοηθούν

Μυϊκός πόνος

Ναι, είναι δυνατόν το άγχος να εκδηλωθεί με ανεπιθύμητα σωματικά συμπτώματα. Ένα από αυτά είναι ο μυϊκός πόνος. Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται ότι το ίδιο το στρες είναι μια άμεση αιτία του πόνου στους μύες.Το στρες μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή. Επίσης, ο βαθμός στον οποίο υπάρχει το στρες και το άγχος, μπορεί να επηρεάσει το μέγεθος του πόνου που αισθάνεται κάποιος.

Πονοκεφάλους

Ένα άλλο σημάδι χρόνιου άγχους είναι οι συχνοί πονοκέφαλοι. Αυτοί είναι αποτέλεσμα της έντασης των μυών γύρω από το κεφάλι, αφού το στρες δημιουργεί ένταση των μυών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιπρόσθετη καφεΐνη, όπως ο καφές ή το τσάι, μπορεί να επιδεινώσει αυτό το σύμπτωμα.

Κόπωση

Όπως αναφέρθηκε, το χρόνιο (ή οποιουδήποτε τύπου) άγχος, είναι μια πολύ αρνητική εμπειρία. Το στρες που δημιουργείται από το άγχος αποδυναμώνει τα επινεφρίδια, τα οποία παίζουν ένα κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της συνολικής ισορροπίας στο σώμα. Όταν τα επινεφρίδια αποδυναμωθούν, η κόπωση είναι ένα συχνό αποτέλεσμα.

Επιθυμία για γλυκές ή αμυλούχες τροφές

Ένα ενδιαφέρον πράγμα σχετικά με τη ζάχαρη: λειτουργεί πραγματικά σαν ένα οπιούχο που διεγείρει συναισθήματα ηρεμίας πριν αρχίσει η συντριβή. Η ζάχαρη είναι ένα φλεγμονώδες εκτός του ότι είναι ένας καταλύτης για αύξηση του σωματικού βάρους. Εκείνοι που έχουν χρόνιο άγχος, αυτό που επιζητούν αμέσως όταν βιώνουν αγωνία, είναι τα γλυκά ή οι αμυλούχες τροφές.

Πεπτικά προβλήματα

Το χρόνιο άγχος έχει άμεση σχέση με την κακή πέψη, συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS). Όταν ο εγκέφαλος ‘δεν είναι εντάξει’, τότε ούτε το πεπτικό σύστημα είναι. Στην πραγματικότητα, το 80 έως 90 τοις εκατό του ‘κατευναστικού’ νευροδιαβιβαστή, της σεροτονίνης του εγκεφάλου, παράγεται στην γαστρεντερική οδό. Το αποτέλεσμα είναι διττό:κακή πέψη και αναποτελεσματική παραγωγή σεροτονίνης.

Κατήφεια και ευερεθιστότητα

Όταν το μυαλό μας πλημμυρίζει με ανήσυχες σκέψεις, έχουμε πολύ λίγη υπομονή για πράγματα που απαιτούν την προσοχή μας. Σημειώστε ότι είναι προφανώς αντιπαραγωγικό – είναι πολύ καλύτερο να επικεντρώνεις σε πράγματα που είναι εποικοδομητικά από το να επιτρέπεις το άγχος να σε κυριεύει. Ωστόσο, για τα άτομα με χρόνιο άγχος, η αντίδραση τους σαν προεπιλογή είναι να ‘ριχτούν’ ή να ‘επιτεθούν’ όταν κάποιος ή κάτι απαιτεί την προσοχή.

Προβλήματα ύπνου

Αυτό είναι σχετικά προφανές, αλλά όταν ο εγκέφαλος είναι σε έντονη υπερδιέγερση, μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο να εισέλθει σε κατάσταση χαλάρωσης. Όταν η χαλάρωση είναι δύσκολη,έτσι είναι και ο ύπνος. Είναι σύνηθες για κάποιον με χρόνιο άγχος να είναι ‘εξαντλημένος στο σώμα, αλλά ακούραστος στο μυαλό’. Με άλλα λόγια, μπορεί να είναι θέλει πολύ να κοιμηθεί βαθιά αλλά το μυαλό του απλά δεν το επιτρέπει.

Προβλήματα εστίασης και αυτοσυγκέντρωσης

Το θίξαμε αυτό πιο πάνω αλλά η ανικανότητα να επικεντρωθεί ή να αυτοσυγκεντρωθεί, είναι μια εξαιρετικά συχνή παρενέργεια κάποιου με προβλήματα άγχους. Οι χημικές αλλαγές που γίνονται στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια περιόδων άγχους αφήνουν λίγο χώρο για συνειδητή προσοχή.

Παρά το αίσθημα ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα, εκείνοι που πάσχουν από άγχος συχνά αισθάνονται ότι η κατάσταση μπορεί να ξεπεραστεί. Τουλάχιστον, ορισμένες πρακτικές και συμπεριφορές μπορεί να καταστείλουν κάποια από τα πιο σοβαρά συμπτώματα του άγχους.

Διαβάστε μερικές γρήγορες, χρήσιμες συμβουλές σχετικά με την αντιμετώπιση του άγχους γενικότερα

Τρώτε σωστά. Μια ισορροπημένη διατροφή είναι ένα ισχυρό αντίδοτο στα προβλήματα άγχους.

Ασκηθείτε. Αν και είναι δύσκολο να το κάνετε καθημερινά, κάποιες ασκήσεις βοηθούν.

Καθιερώστε ένα πρόγραμμα. Το άγχος έχει έναν τρόπο να καταστρέφει κάθε προσπάθεια οργάνωσης. Καταγράφοντας τα πράγματα και έχοντας ένα πρόγραμμα, μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε αυτά που πρέπει.

Διαχείριση του στρες. Υπάρχει αφθονία πληροφοριών στο διαδίκτυο (και στη βιβλιοθήκη), που μπορεί να σας διδάξουν δεξιότητες αντιμετώπισης του άγχους. Ο διαλογισμός και η άσκηση της αυτοσυγκέντρωσης είναι πρακτικές ιδιαίτερα χρήσιμες.

Ύπνος. Ο ανεπαρκής ύπνος δεν αποτελεί επιλογή για κανέναν, ειδικά όταν κάποιος έχει χρόνιο άγχος. Υπάρχουν φυσικά συμπληρώματα, (μελατονίνη), που μπορεί να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *