Πατάτες: Πόσες θερμίδες έχουν & ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος

Παρά τη νοστιμιά τους, οι πατάτες δεν έχουν θέση στις περισσότερες σύγχρονες δίαιτες, οι οποίες εξοστρακίζουν τους υδατάνθρακες και το άμυλο.

Και όμως, οι πατάτες δεν αξίζουν την κακή τους φήμη!

Ο αριθμός των θερμίδων της πατάτας εξαρτάται φυσικά, ελαφρώς από την ποικιλία και το μέγεθός της. Για παράδειγμα, μία μικρή προς μεσαία κόκκινη πατάτα έχει 149 θερμίδες, ενώ η γνωστή μας κίτρινη πατάτα έχει 168 θερμίδες.

Επειδή όμως διατροφή δεν σημαίνει μόνο θερμίδες, δείτε πια είναι η διατροφική αξία μιας μεσαίου μεγέθους πατάτας:

Θερμίδες: 168

Λιπαρά: 0,2 γρ. (0 κορεσμένα)

Υδατάνθρακες: 38 γρ.

Νάτριο: 11 mg

Σάκχαρα: 1 γρ.

Φυτικές ίνες: 3 γρ.

Πρωτεΐνη: 5 γρ.

Οι πατάτες είναι καλή πηγή πολλών σημαντικών μικροθρεπτικών συστατικών. Μια μεσαία πατάτα καλύπτει το 70% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη C, το 30% σε βιταμίνη Β-6 και το 25% σε κάλιο.

Οι πατάτες είναι επίσης φθηνές και προσιτές, ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι προσφέρουν τις περισσότερες θρεπτικές ουσίες συγκριτικά με άλλα λαχανικά με βάση το κόστος τους.

Εκτός από άμυλο και υδατάνθρακες, που είναι οι βασικοί λόγοι που απαγορεύονται σε πολλές δίαιτες, οι πατάτες περιέχουν πρωτεΐνες και φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην επιβράδυνση της απελευθέρωσης γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος και στην αποφυγή της απότομης αύξησης του σακχάρου στο αίμα.

Η υψηλή ποσότητα πρωτεΐνης που δίνει μία πατάτα (5 γραμμάρια!) την καθιστά εξαιρετική τροφή για όσους αναζητούν φυτικές πηγές πρωτεϊνών.

Πώς θα κάνετε τις πατάτες πιο υγιεινές

Οι ολόκληρες ψητές πατάτες ή οι κομμένες πατάτες στο φούρνο με ελάχιστο ελαιόλαδο που γίνονται σαν τηγανητές, είναι νόστιμες και παράλληλα υγιεινές, καθώς σας προσφέρουν όλα τα οφέλη τους χωρίς λιπαρά και θερμίδες.

Διαβάστε ακόμη...