Παραπάνω κιλά και χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D

paxusarkia2.medium.jpg

Η παχυσαρκία έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις σε παγκόσμια κλίμακα. Οι αρνητικές της επιπτώσεις καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα κλινικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραμέτρων.
Μεταξύ αυτών οι έρευνες δείχνουν ότι τα παχύσαρκα άτομα έχουν αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.

Δεδομένου ότι η βιταμίνη D παίζει κομβικό ρόλο στον ανθρώπινο οργανισμό, συμμετέχοντας μεταξύ άλλων στην απορρόφηση του ασβεστίου και στο μεταβολισμό των οστών, καθώς και στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κατανοηθεί ο λόγος που τα παχύσαρκα άτομα εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Δύο πιθανές ερμηνείες αυτού του φαινομένου είναι οι εξής:

– Η βιταμίνη D, η οποία είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, φαίνεται ότι «παγιδεύεται» στο σωματικό λίπος το οποίο είναι αυξημένο στα παχύσαρκα άτομα, με αποτέλεσμα να μην είναι βιοδιαθέσιμη.

– Αρκετά παχύσαρκα άτομα φαίνεται ότι προτιμούν να έχουν περιορισμένη έκθεση στον ήλιο, με αποτέλεσμα να μη συντίθεται επαρκώς η βιταμίνη D μέσω του δέρματος.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η διατροφική πρόσληψη βιταμίνης D ότι έχει σχετικά μικρό αντίκτυπο ως προς τα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα, είναι σημαντικό να δίνεται έμφαση στη βελτίωση της σύστασης σώματος των παχύσαρκων ατόμων και στην επαρκή έκθεσή τους στον ήλιο.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *