Λουκέτο σε επιχείρηση που έκανε παράνομες λευκάνσεις δοντιών

Ανεστάλη η λειτουργία επιχείρησης που έκανε λευκάνσεις δοντιών χωρίς να διαθέτει τη σχετική άδεια, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών.

Την καταγγελία για την ύπαρξη της παράνομης επιχείρησης είχε κάνει στο υπουργείο Υγείας ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιώς (ΟΣΠ) και έπειτα από το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) και τις ενέργειες του ΟΣΠ μπήκε λουκέτο.

Η επιχείρηση διαφήμιζε ότι προσέφερε στο κοινό υπηρεσίες «κοσμητικής λεύκανσης δοντιών» εκτός οδοντιατρείου με πρωτοποριακές μεθόδους και πωλούσε στους ανυποψίαστους πολίτες αγνώστου προελεύσεως σκευάσματα «λεύκανσης».

Όπως αναφέρει η έκθεση του ΣΕΥΥΠ, η οποία κοινοποιήθηκε στη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, «η επιχείρηση δεν αποτελεί θεσμοθετημένο ιδιωτικό φορέα παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ και δεν εμπίπτει στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των οδοντιατρείων. Ως εκ τούτου, δεν δύναται να διενεργούνται οδοντιατρικές πράξεις εντός της επιχείρησης».

Όπως αναφέρει ο ΟΣΠ, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός εξέδωσε σχετική απόφαση «για να ξεκαθαρίσει το θολό νομοθετικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά τη λειτουργία και τον έλεγχο των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών λεύκανσης οδόντων».

Στην απόφαση του υπουργείου αναφέρεται πως «εφόσον διαπιστώνεται η παροχή υπηρεσιών λεύκανσης οδόντων από εργαζομένους που δε διαθέτουν άδεια ασκήσεως οδοντιατρικού επαγγέλματος και σε χώρο που δεν πληροί τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές λειτουργίας οδοντιατρείου και δεν διαθέτει σχετική βεβαίωση λειτουργίας, θα πρέπει να λαμβάνονται τα προσήκοντα διοικητικά μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας του πληθυσμού και της ατομικής υγείας των πολιτών».

Προσθέτει ότι «για να μπει ένα τέλος στην παράνομη άσκηση της οδοντιατρικής», το υπουργείο Υγείας όρισε τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Πειραιώς στην περιοχή ευθύνης του αρμόδιο για τον έλεγχο και τη χορήγηση αδειών στα καταστήματα λεύκανσης. «Αυτό σημαίνει ότι θα τηρείται η ισονομία και την οδοντιατρική θα την ασκούν μόνο οδοντίατροι οι οποίοι θα υπάγονται στον ίδιο δεοντολογικό κανονισμό».

«Μπήκε λουκέτο στο κατάστημα που διενεργούσε παράνομες οδοντιατρικές πράξεις, όμως ακόμα σημαντικότερο είναι ότι σταματήσαμε έγκαιρα την εξάπλωση του φαινομένου και δημιουργήσαμε ένα μονοπάτι που μας δίνει το δικαίωμα να επεμβαίνουμε σε ανάλογα περιστατικά με γνώμονα την προάσπιση της δημόσιας υγείας» τονίζει η πρόεδρος του ΟΣΠ Μαρία Μενενάκου. Προσθέτει ότι παράλληλα θα ξεκινήσει ενημερωτική καμπάνια για τα νόμιμα οδοντιατρεία «γιατί οι πολίτες δικαιούνται να λαμβάνουν υψηλού επιπέδου περίθαλψη και να μην πέφτουν θύματα παραπλάνησης από αυτούς που θεωρούν τη δουλειά μας εύκολη» σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τονίζεται πως ο ΟΣΠ θα ακολουθεί κάθε νόμιμη διαδικασία, προκειμένου να προασπίσει τη δημόσια υγεία και την αξιοπρέπεια του οδοντιατρικού λειτουργήματος και προειδοποιεί το κοινό να μην αποδέχεται την εφαρμογή μεθόδων ή την πώληση λευκαντικών σκευασμάτων αν δεν διενεργούνται από οδοντίατρο σε νόμιμα αδειοδοτημένο οδοντιατρείο.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *