Πάνω από 5.000 Έλληνες εκδηλώνουν κάθε χρόνο καρκίνο του παχέως εντέρου

Ενημέρωση του κοινού για τη δυνατότητα πρόληψης, ειδικά μέσω της κολονοσκόπησης, από την Παρασκευή 16 έως και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου.

Στην Ελλάδα, περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι πλήττονται κάθε χρόνο από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, με τους μισούς εξ αυτών να καταγράφονται στα θύματα της νόσου. Εκτός από το υψηλό τίμημα σε ανθρώπινες ζωές, υψηλό είναι και το κόστος αντιμετώπισης του καρκίνου παχέος εντέρου ανά ασθενή – εκτιμάται ότι συνολικά, σε ΕΣΥ και ιδιωτικό τομέα, η δαπάνη για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου υπερβαίνει τα 70 εκατ. ευρώ το έτος. Πρόκειται για δύο παραμέτρους που καθιστούν επιτακτική ανάγκη την πρόληψη της νόσου.

Για τους λόγους αυτούς, η Επιτροπή για την Πρόληψη του Καρκίνου Παχέος Εντέρου επισημαίνει πως πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους τους Έλληνες ότι η συγκεκριμένη ασθένεια μπορεί να προληφθεί και ότι η κολονοσκόπηση σώζει ζωές.

Το μήνυμα της Επιτροπής για την Πρόληψη του Καρκίνου Παχέος Εντέρου μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη με ένα τριήμερο ενημέρωσης του κοινού για τη δυνατότητα πρόληψης, ειδικά μέσω της κολονοσκόπησης, από την Παρασκευή 16 έως και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου.

Η εναρκτήρια εκδήλωση, με θέμα «Καρκίνος του Παχέος Εντέρου, μια μάστιγα της εποχής μας – Πρόληψη και Αντιμετώπιση», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, στις 19:00 το απόγευμα, στην Αίθουσα Μανώλη Αναγνωστάκη του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης (Βασιλέως Γεωργίου Α’ 1). Την εκδήλωση θα συντονίσει ο καθηγητής Ευάγγελος Ακριβιάδης και θα συμμετέχουν οι γαστρεντερολόγοι Νικόλαος Ευγενίδης, Αναστάσιος Ηλίας, Ανέστης Ταρπάγκος, Χάρης Τσιώνης και Άνδρέας Πρωτοπαππάς, οι οποίοι θα μιλήσουν για τη σημασία της πρόληψης και ιδιαίτερα της κολονοσκόπησης σε άτομα άνω των 50 ετών, ενώ θα απαντήσουν και σε ερωτήσεις του κοινού.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί σε ειδική κατασκευή-ομοίωμα εντέρου που θα είναι τοποθετημένη μπροστά από το άγαλμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην παραλία, και να ενημερωθεί από ιατρούς γαστρεντερολόγους για τον καρκίνο παχέος εντέρου και τη δυνατότητα πρόληψής του. Οι ώρες επίσκεψης στο σημείο είναι:
Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου από τις 18:00 μέχρι τις 22:00 μ.μ.
Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου από τις 10:00 π.μ μέχρι τις 22:00 μ.μ.
Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου από τις 10:00 π.μ μέχρι τις 14:00 μ.μ.

Η συγκεκριμένη δράση, που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, εντάσσεται στην καμπάνια που έχει εγκαινιάσει από το 2015 η Επιτροπή για την Πρόληψη του Καρκίνου Παχέος Εντέρου, με κεντρικό σύνθημα «Ενημερώσου – Δράσε – Πρόλαβε τον Καρκίνο Παχέος Εντέρου».

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *