Πανελλαδικός ταυτόχρονος θηλασμός στις 4 Νοεμβρίου

 
Στις 4 Νοεμβρίου στις 11 το πρωί θα συγκεντρωθούν μπροστά στο Λευκό Πύργο γυναίκες από διάφορες πόλεις της Ελλάδας που θα θηλάσουν δημόσια τα βρέφη τους στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού Μητέρες.


Πρόκειται για μια εκδήλωση της ομάδας «Θεσσαλονίκη – Εγκυμοσύνη – Τοκετός – Θηλασμός» η οποία απευθύνει έκκληση σε όλες τις γυναίκες που θηλάζουν να συμμετάσχουν στο Πανελλήνιο Ταυτόχρονο Θηλασμό που πραγματοποιείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά σε 21 πόλεις της Ελλάδας, με σκοπό την προώθηση, την υποστήριξη και την ενημέρωση για τον θηλασμό.

«Μητέρες από διάφορες πόλεις της Ελλάδας συμμετέχουμε και φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στον Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Θηλασμό, που έχει ως σκοπό την προώθηση, την υποστήριξη και την ενημέρωση, όχι μόνο ως λέξεις σε ένα φυλλάδιο ή σε μια ομιλία, αλλά εμπράκτως ως εικόνα και παρουσία. Σε αυτήν την εκδήλωση θα συμμετάσχουν οι περισσότερες ομάδες του Δικτύου Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού που βρίσκονται σε όλες τις μεγάλες πόλεις και νομούς της Ελλάδας! Όλες οι ομάδες που ανήκουν στο Δίκτυο λειτουργούν εθελοντικά με σκοπό την «από μητέρα προς μητέρα» προώθηση, υποστήριξη, ενημέρωση, ενθάρρυνση και ανταλλαγή πληροφοριών, σχετικά με το μητρικό θηλασμό» αναφέρει η Ελεάννα Ιωαννίδου, η οποία είναι μητέρα 4 παιδιών τα οποία θήλασε.

«Ο θηλασμός είναι η πιο υγιεινή και η πιο φτηνή μέθοδος διατροφής ενός βρέφους. Τα βρέφη που θηλάζουν έχουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό και είναι προστατευμένα από παθήσεις όπως η γαστρεντερίτιδα, οι λοιμώξεις του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού, η ωτίτιδα, η νεκρωτική εντεροκολίτιδα, η παχυσαρκία και το άσθμα ενώ δεν κινδυνεύουν από το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Από την άλλη, με το θηλασμό μια οικογένεια θα γλυτώσει από μια οικονομική επιβάρυνση που ανέρχεται στα 2.500 ευρώ ετησίως, στα οποία περιλαμβάνεται το κόστος του ξένου γάλατος και της θεραπείας των ασθενειών. Τα ασφαλιστικά ταμεία στην Ελλάδα επιβαρύνονται με 300 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από παθήσεις που μπορούν να προληφθούν με το θηλασμό. Αλλά και η ίδια η λειτουργία του κράτους επιβαρύνεται οικονομικά αφού μια γυναίκα που δεν θηλάζει αναγκάζεται να λείπει πιο πολλές ώρες από τη δουλειά της για να φροντίσει το παιδί της που αρρωσταίνει πιο συχνά», επισημαίνει στο ΑΜΠΕ η πιστοποιημένη σύμβουλος θηλασμού IBCLC, Βίκυ Φαρδογιάννη.

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει πολιτική προώθησης του θηλασμού, ενώ στις κλινικές προωθείται η διατροφή των βρεφών με ξένο γάλα, το οποίο θα έπρεπε να χορηγείται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις και μόνο με συνταγή γιατρού.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *