Πώς μπορεί να επηρεάσει τα παιδιά η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης

Μια νέα έρευνα που βασίζεται σε στοιχεία που συνέλεξαν από 26 χώρες επιστήμονες από την Ιταλία και το Ισραήλ συνδέει την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης στην παιδική ηλικία με την παραβατική συμπεριφορά σε μεγαλύτερες ηλικίες, καθώς επίσης με το κάπνισμα και το αλκοόλ.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος περισσότερα από 100.000 παιδιά ηλικίας από 11 έως 15 ετών τα οποία κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις για το αν καταναλώνουν αλκοόλ, επιδεικνύουν επικίνδυνες συμπεριφορές, καπνίζουν και ασκούν εκφοβισμό. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα παιδιά που καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες ζάχαρης (είτε σε γλυκά, είτε σε αναψυκτικά) συγκεντρώνουν 78% περισσότερες πιθανότητες ώστε να παρεκτραπούν σε μεγαλύτερη ηλικία.

Σημειώνουν μάλιστα πως τα αναψυκτικά και γενικότερα τα ποτά που περιέχουν ζάχαρη συμβάλλουν περισσότερο στην εκδήλωση παραβατικής συμπεριφοράς, απ’ ότι τα γλυκά και η σοκολάτα.

Εξάλλου, η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται με καβγάδες σε 23 από τις 26 χώρες που μετείχαν στην έρευνα.

«Δεδομένου ότι τα ποτά με ζάχαρη συχνά περιέχουν πρόσθετα όπως για παράδειγμα η καφεΐνη, είναι πιθανόν η ζάχαρη σε συνδυασμό με ορισμένα πρόσθετα να καθιστούν τα αναψυκτικά πιο ισχυρά ή πιο σταθερό μέσο πρόβλεψης», αναφέρουν οι ερευνητές.

«Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει τη σημασία του προσανατολισμού της προσοχής της δημόσιας υγείας στις διασυνδέσεις μεταξύ της υγιούς διατροφής και των συμπεριφορικών συνηθειών κατά τη διάρκεια της εφηβείας», καταλήγουν.

Διαβάστε ακόμη...