Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

 
Πληγές μετρά στη χώρα μας ο χώρος της αιμοδοσίας με έλλειμμα στην εθνική δεξαμενή αίματος και με φόντο μια τέτοια κατάσταση εορτάζεται σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη.


Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, η χώρα για πλήρη κάλυψη των αναγκών σε αίμα χρειάζεται ετησίως περίπου 700.000 μονάδες. Η εθνική «δεξαμενή» γεμίζει με πολλή προσπάθεια με 600.000 έως 670.000 μονάδες αίματος από εγχώρια συλλογή (το 45% αυτών από εθελοντές αιμοδότες και το υπόλοιπο από το συγγενικό περιβάλλον που προσφέρει περιστασιακά) και εισάγει πάγια 30.000 μονάδες αίματος από την Ελβετία αξίας περίπου 4 εκατ. ευρώ. Στο χώρο της αιμοδοσίας είναι κοινό μυστικό ότι εάν εξαιρεθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι συγγενείς των τραυματιών ή των ασθενών το πραγματικό ποσοστό των εθελοντών αιμοδοτών είναι δραματικά χαμηλό.

Τα τελευταία δύο χρόνια οι υπηρεσίες αιμοδοσίας έχουν υποστεί μεγάλη «αφαίμαξη» λόγω της κρίσης. Αρχικά έκοψαν τον… παραδοσιακό χυμό και το κράκερ που προσφέρονταν στους εθελοντές αιμοδότες μετά την αιμοληψία. Σταδιακά οι διοικήσεις των νοσοκομείων μείωσαν τον προϋπολογισμό των υπηρεσιών τόσο ώστε κατέστησαν απαγορευτικές τις εξωτερικές αιμοδοσίες.

Σε μια ύστατη προσπάθεια να μειωθεί το έλλειμμα αιμοδοτών το υπουργείο Υγείας προχωρεί στη δημιουργία Μητρώου Εθελοντών Αιμοδοτών καθώς και των κατά τόπους Συλλόγων καθώς και σε ενημερωτική καμπάνια σε σχολεία, νοσοκομεία κα. Παράλληλα, επιχειρούνται ανακατατάξεις στο πεδίο της αιμοδοσίας, με τις 103 υπηρεσίες του ΕΣΥ να καλούνται να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στη συλλογή αίματος. Για τον λόγο αυτό ο ορολογικός έλεγχος αφαιρείται από τις αρμοδιότητες των υπηρεσιών αιμοδοσίας των δημόσιων νοσοκομείων και μεταφέρεται –μαζί με τον μοριακό έλεγχο- στα 4 Κέντρα Αίματος σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο.

Σήμερα οι κατά τόπους Σύλλογοι οργανώνουν εκδηλώσεις και αιμοδοσίες με τη συνεργασία των Κινητών Μονάδων Αιμοληψίας. Η καρδιά των εκδηλώσεων θα χτυπά στο Μοναστηράκι, όπου από τις 12 το μεσημέρι θα βρίσκεται κινητή μονάδα και μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ) για να ενημερώνουν το κοινό.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *