Ουρολοιμώξεις: Οι 8 κοινές αιτίες που τις προκαλούν

Εάν έχετε προσβληθεί έστω μια φορά από ουρολοίμωξη, έχετε νιώσει το ανυπόφορο τσούξιμο και την ασυγκράτητη ανάγκη για ούρηση.
Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Νεφρού στις ΗΠΑ, 1 στις 5 γυναίκες προσβάλλεται από ουρολοίμωξη τουλάχιστον μία φορά στη ζωή της. Είναι δε πολύ συχνότερες στις γυναίκες από ότι στους άνδρες λόγω της κοντύτερης ουρήθρας που καθιστά ευκολότερη την είσοδο των μικροβίων στην ουροδόχο κύστη.

Αυτές είναι οι 8 πιο συνηθισμένες αιτίες που προκαλούν ουρολοιμώξεις και κάποιες συμβουλές για την πρόληψή τους:

Σεξ

Κατά τη διάρκεια του σεξ είναι πιθανό να μεταφερθούν βακτήρια από το έντερο ή την κολπική κοιλότητα στην ουρήθρα. Για να μειώσετε τον κίνδυνο ουρολοίμωξης, ουρήστε εντός 30 λεπτών μετά το σεξ, συμβουλεύουν οι ειδικοί. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει επίσης η σχολαστική καθαριότητα. Είναι απαραίτητο να κάνετε ντους, επιμένοντας στην περιοχή των γεννητικών οργάνων πριν και μετά τη σεξουαλική πράξη, διαφορετικά αλλάζει βακτηριακή χλωρίδα την περιοχής αυξάνοντας τον κίνδυνο ουρολοίμωξης.

Δυσκοιλιότητα

Πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα δεν επισκέπτονται την τουαλέτα συχνά, με αποτέλεσμα τα ούρα να παραμένουν στην ουροδόχο κύστη και μαζί με αυτά και τα βακτήρια που προκαλούν λοίμωξη. Και η διάρροια όμως μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ουρολοίμωξης, καθώς τα βακτήρια από τα αραιωμένα κόπρανα μπορούν εύκολα να εισέλθουν στον κόλπο και την ουρήθρα. Και εδώ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η καθαριότητα. Χρησιμοποιείστε το χαρτί υγείας από εμπρός προς τα πίσω κάθε φορά που χρησιμοποιείτε την τουαλέτα.

Αρρύθμιστος διαβήτης

Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλά, το πλεόνασμα αποβάλλεται μέσω των ούρων. Τα σάκχαρα στα ούρα αποτελούν «τροφή» για τα μικρόβια. Συχνά οι πάσχοντες από διαβήτη υποφέρουν και από νευροπάθεια της κύστης.

Κρατάτε τα ούρα σας

Αν νιώθετε ανάγκη να ουρήσετε δεν πρέπει να το αναβάλλετε, καθώς η παραμονή των ούρων μέσα στην κύστη για 6 ώρες ή περισσότερο, ευνοεί την ανάπτυξη ουρολοιμώξεων.

Αφυδάτωση

Πίνοντας άφθονο νερό δεν κρατάτε μόνο το σώμα σας ενυδατωμένο, αλλά απομακρύνετε και τον κίνδυνο ουρολοίμωξης, καθώς βοηθάτε τον οργανισμό να «ξεπλυθεί» από τα μικρόβια που την προκαλούν.

Αντισύλληψη

Στις γυναίκες που χρησιμοποιούν διάφραγμα ή σπερματοκτόνες ουσίες για αντισύλληψη, μπορεί να ευνοηθεί η ανάπτυξη των μικροβίων. Αν έχετε πρόβλημα με ουρολοιμώξεις, θα πρέπει να δοκιμάσετε άλλο τρόπο αντισύλληψης.

Προϊόντα για την περίοδο & εσώρουχα

Οι βρώμικες σερβιέτες και τα ταμπόν είναι αντικείμενα στα οποία αναπτύσσονται πολύ εύκολα βακτήρια. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό όταν έχετε περίοδο να τα αλλάζετε τακτικά. Είναι επίσης σημαντικό να επιλέγετε βαμβακερά εσώρουχα που απορροφούν τον ιδρώτα και αποτρέπουν την ανάπτυξη βακτηρίων και να αποφεύγετε τα στρινγκ σκλιπάκια που ευνοούν τη μεταφορά βακτηρίων.

Πέτρες στα νεφρά

Οι πέτρες στα νεφρά αυξάνουν τον κίνδυνο ουρολοίμωξης γιατί φράζουν την ουροποιητική οδό, δίνοντας χρόνο στα βακτήρια να αναπτυχθούν.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *