Ουραγός η Ελλάδα στις κλινικές μελέτες

nees-fonitikes-xordes-sto-ergastirio-735

Στις τελευταίες θέσεις βρίσκεται η Ελλάδα αναφορικά με τις κλινικές μελέτες, γεγονός που οφείλεται στην γραφειοκρατία, την έλλειψη υποδομών, αλλά και την απουσία φορολογικών κινήτρων. Η χώρα μας προσελκύει περίπου 80 εκατ. ευρώ ετησίως, τη στιγμή που η Κύπρος προσελκύει 85 εκατ. ευρώ και η Ισπανία 1 δισ. ευρώ. Το «κλειδί» για επενδύσεις είναι «το σταθερό και προβλέψιμο περιβάλλον», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος) Πασχάλης Αποστολίδης, σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο του συνεδρίου «Νοσοκομειακό Φάρμακο».

Οι διαδικασίες για τις κλινικές μελέτες στην Ισπανία, η οποία έχει κάνει «τεράστια βήματα» στον τομέα, έχουν απλοποιηθεί, τόνισε ο Javier Urzay επικεφαλής της Farmaindustria Espana (των εκπροσώπων της Ισπανικής φαρμακοβιομηχανίας). Ετησίως διεξάγονται περίπου 200 κλινικές μελέτες στην Ισπανία, και όπως είπε ο Javier Urzay έχει δημιουργηθεί σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των εμπλεκομένων και διεξάγεται ένας ομαλός διάλογος με αποτέλεσμα η χώρα να προχωράει με γρήγορους ρυθμούς στον τομέα των κλινικών μελετών και να είναι πλέον ανταγωνιστική.

Περιγράφοντας το ελληνικό περιβάλλον. ο κ. Αποστολίδης άφησε αιχμές για έλλειψη διαλόγου μεταξύ των εμπλεκομένων και μίλησε για δυσλειτουργία του συστήματος που απομακρύνει τις επενδύσεις. Μία κλινική μελέτη αποδίδει στην ελληνική οικονομία 250.000 ευρώ ως άμεση επένδυση, ενώ η συνολική επίπτωση στην οικονομία ανέρχεται στα 500.000 ευρώ, είπε.

Ο Javier Urzay αναφέρθηκε, επίσης, στις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στην Ισπανία τα 4 τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα, όπως είπε, οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των προμηθευτών να έχουν μειωθεί αισθητά και από 500 ημέρες έπεσαν στις 143, τη στιγμή που στην Ελλάδα παραμένουν σταθερά στις 320 ημέρες.

 

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *