Ούρα και χλώριο στις πισίνες εχθροί του αναπνευστικού

1603847403246D3F0350C30ED9E21D17.jpg

  Χημικές ουσίες, που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην αναπνοή, σχηματίζουν τα διαλυμένα ούρα που αναμειγνύονται με το χλώριο στις πισίνες, σύμφωνα με μια νέα κινεζο-αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Το κεντρικό μήνυμα της μελέτης είναι απλό: Η πισίνα δεν είναι τουαλέτα – συγκρατηθείτε. Δυστυχώς προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι πολλοί κολυμβητές κάθε άλλο παρά συγκρατούν τα ούρα τους, όταν μπαίνουν στην πισίνα.

Οι ερευνητές του Αγροτικού Πανεπιστημίου της Κίνας και του Πανεπιστημίου Πέρντιου των ΗΠΑ, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό περιβαλλοντικής επιστήμης «Environmental Science and Τechnology», ανέφεραν ότι «αν οι κολυμβητές απέφευγαν να ουρούν στις πισίνες, τότε θα βελτιωνόταν η ποιότητα τόσο των υδάτων, όσο και του αέρα των πισινών».

Κάνοντας μια σειρά από εργαστηριακά πειράματα, οι επιστήμονες συνδύασαν δείγματα νερού από διάφορες πισίνες κολύμβησης με ουσίες παρόμοιες με αυτές που υπάρχουν στα ούρα και στον ιδρώτα των κολυμβητών και οι οποίες διαχέονται στο νερό. Όπως διαπίστωσαν, το χλώριο, που χρησιμοποιείται συστηματικά για την απολύμανση του νερού των πισινών, αντιδρά χημικά με τις ουσίες που περιέχονται στα ούρα και στις άλλες ανθρώπινες εκκρίσεις, με συνέπεια να δημιουργούνται με τη σειρά τους άλλες ουσίες, που είναι δυνητικά επικίνδυνες για την υγεία.

Συγκεκριμένα, από το ουρικό οξύ, που περιέχεται στα ούρα, και από το χλώριο παράγεται ένα υποπροϊόν, το χλωριούχο κυανογόνο, το οποίο είναι τοξικό και μέσω της εισπνοής μπορεί να προκαλέσει βλάβες στους πνεύμονες, στην καρδιά και στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Αυτή είναι η πρώτη φορά που το ουρικό οξύ αναδεικνύεται σε σημαντικό πρόδρομο του χλωριούχου κυανογόνου. Περίπου το 93% του ουρικού οξέος που ανιχνεύεται στις πισίνες, προέρχεται από τα ανθρώπινα ούρα, ενώ και ο ανθρώπινος ιδρώτας συνεισφέρει μια μικρότερη ποσότητα.

Επίσης, σύμφωνα με την μελέτη, το ουρικό οξύ, σε συνδυασμό με το χλώριο, ευθύνεται σε ποσοστό 3% έως 4% για ένα άλλο υποπροϊόν στις πισίνες, την τριχλωραμίνη. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η ουρία που υπάρχει στα ούρα, μετατρέπεται εύκολα σε τριχλωραμίνη. Η τελευταία έχει συνδεθεί με μειωμένη λειτουργία των πνευμόνων στους ενήλικους κολυμβητές, με ερεθισμό των ματιών τους, καταρροή της μύτης, ακόμα και με μερική απώλεια της ακοής.

Νεκροψίες σε πνεύμονες επαγγελματιών κολυμβητών έχουν δείξει χρόνια φλεγμονή, ανάλογη με εκείνη στους ανθρώπους που πάσχουν από ήπιο άσθμα, αν και χωρίς να έχουν εμφανίσει τα σχετικά συμπτώματα. Μερικές παλαιότερες έρευνες είχαν συσχετίσει το κολύμπι στις πισίνες με το παιδικό άσθμα, άλλες όμως δεν έχουν βρει τέτοια σχέση.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *