Τα όσπρια προστατεύουν από το διαβήτη

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Clinical Nutrition, δείχνει πως η αυξημένη κατανάλωση οσπρίων μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Τα όσπρια αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική ομάδα τροφίμων, με υψηλή περιεκτικότητα σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το κάλιο. Επιπλέον, περιέχουν πλήθος φυτοχημικών συστατικών που έχει φανεί ότι δρουν προστατευτικά ενάντια στην πιθανότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και σακχαρώδη διαβήτη, ενώ διαθέτουν και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Για τους σκοπούς της μελέτης, ερευνητές από πανεπιστήμιο της Ισπανίας, ανέλυσαν δεδομένα από 3.349 άτομα που αρχικά δεν είχαν σακχαρώδη διαβήτη. Πιο συγκεκριμένα, τους παρακολούθησαν για 4 χρόνια κατά μέσο όρο, συλλέγοντας πληροφορίες σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες σε ετήσια βάση.

Συνολικά, η υψηλότερη κατανάλωση οσπρίων φάνηκε να συνδέεται με 35% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη. Επιπλέον, μεταξύ των διαφορετικών οσπρίων, οι φακές συσχετίστηκαν με τη μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου. Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν περίπου μια μερίδα φακές ανά εβδομάδα, βρέθηκαν να έχουν 33% χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου, συγκριτικά με όσους κατανάλωναν λιγότερο από μισή μερίδα ανά εβδομάδα.

Όπως συμπεραίνουν οι ερευνητές, φαίνεται ότι η συστηματική κατανάλωση οσπρίων, και ειδικότερα φακών, στο πλαίσιο ενός μεσογειακού διατροφικού προτύπου, μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *