Οργανικά τρόφιμα και καρκίνος

2E4EB6C15E97C6C5E386F25A515F9F48.jpg

  Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι τα οργανικά τρόφιμα δεν μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε μια γυναίκα.

Οι γυναίκες που έτρωγαν αποκλειστικά οργανικά φρούτα και λαχανικά για διάστημα εννέα χρόνων δεν εμφάνισαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν έναν από τους 16 τύπους καρκίνου, σε σχέση με εκείνες που δεν είχαν καταναλώσει ποτέ βιολογικά τρόφιμα.

Για την ακρίβεια, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι γυναίκες που τρέφονταν μόνο με βιολογικά προϊόντα εμφάνιζαν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, όπως αναφέρει η έρευνα Million Women του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Πολλοί άνθρωποι στρέφονται προς τα οργανικά τρόφιμα επειδή πιστεύουν ότι είναι πιο υγιεινά, και επειδή θέλουν να αποφύγουν τα φυτοφάρμακα, τα οποία πιστεύουν ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail.

Όταν όμως οι ερευνητές μελέτησαν τη σχέση των καρκίνων με τα φυτοφάρμακα –όπως του καρκίνου του μαστού και των μαλακών ιστών- δε βρήκαν κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει αύξηση του κινδύνου.

Πολλοί από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα, πιστεύουν ότι η οποιαδήποτε αύξηση ή μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου σχετίζεται με άλλους παράγοντες και όχι με αυτά, προσθέτει το δημοσίευμα.

Στην έρευνα συμμετείχαν 600.000 γυναίκες ηλικίας 50 ετών και άνω.

Συνολικά, περίπου 50.000 γυναίκες εμφάνισαν κάποια από τις 16 πιο κοινές μορφές καρκίνου κατά τη διάρκεια των 9 ετών που διήρκεσε η μελέτη.

Ανάμεσα στις 180.000 γυναίκες που δεν είχαν φάει ποτέ οργανική τροφή και τις 45.000 που συνήθιζα ή έτρωγαν μόνο οργανικά τρόφιμα, οι ερευνητές δεν παρατήρησαν καμία διαφορά ως προς τα ποσοστά κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.

«Σε αυτή τη μεγάλη μελέτη σε γυναίκες μέσης ηλικίας δε βρήκαμε κανένα αποδεικτικό στοιχείο, ότι ο γενικότερος κίνδυνος που διατρέχει μια γυναίκα σε σχέση με την εμφάνιση καρκίνου, μειώνεται όταν αυτή καταναλώνει βιολογικά τρόφιμα» ανέφερε ο καθηγητής Tim Key από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Τα προϊόντα βιολογικής προέλευσης φάνηκε από την έρευνα ότι δε μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Αν ανησυχείτε για τα φυτοφάρμακα, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να πλένετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά προτού τα καταναλώσετε» ανέφερε στην εφημερίδα η Claire Knight από την οργάνωση Cancer Research UK και συνέχισε: «Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι πάνω από το 9% των περιστατικών καρκίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να σχετίζονται με διατροφικούς παράγοντες. Από αυτούς σχεδόν το 5% σχετίζεται με τη μη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Επομένως, ένα καλά ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα, πλούσιο σε φρούτα και λαχανικά –είτε συμβατικής καλλιέργειας, είτε όχι- μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου».

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό British Journal of Cancer.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *