Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα κατά του… τσιγάρου

8D38161029E1131006416367A6CE5DD7.jpg

  Τα συμπληρώματα διατροφής με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν τους καπνιστές να διακόψουν την ανθυγιεινή τους συνήθεια, υποστηρίζουν ερευνητές από το Ισραήλ. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν την «όρεξη» για νικοτίνη.

Οι καπνιστές που έπαιρναν κάθε μέρα τρεις κάψουλες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων για χρονικό διάστημα ενός μήνα, μείωσαν τον αριθμό των τσιγάρων που κάπνιζαν κατά 11%, σε σχέση με αυτούς που έλαβαν ένα «εικονικό» συμπλήρωμα.

«Οι ουσίες και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν τους καπνιστές να απαλλαγούν από το τσιγάρο δεν είναι πολύ αποτελεσματικές και μάλιστα, προκαλούν αντίστροφα αποτελέσματα, τα οποία δεν είναι εύκολο να ελέγξει κανείς. Τα ευρήματα της έρευνάς μας υποδηλώνουν, ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα –ένα προσιτό οικονομικά και ευρέως διαθέσιμο συμπλήρωμα διατροφής, με σχεδόν καθόλου παρενέργειες- μπορούν να μειώσουν το κάπνισμα σε σημαντικό βαθμό» ανέφερε η Dr Sharon Rabinovitz Shenkar από το πανεπιστήμιο της Χάιφα στο Ισραήλ.

Το τσιγάρο είναι γνωστό, ότι μειώνει τα επίπεδα των απαραίτητων λιπαρών οξέων στον εγκέφαλο, ειδικά των ωμέγα-3. Η έλλειψη σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα καταστρέφει τη δομή των νευρικών κυττάρων και διαταράσσει την επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων και άλλων περιοχών του εγκεφάλου, οι οποίες συμμετέχουν στο αίσθημα ευχαρίστησης και ικανοποίησης.

Οι περιοχές αυτές του εγκεφάλου παίζουν σημαντικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων και στην ανταμοιβή καθώς επίσης και στον εθισμό. Η έλλειψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τον οργανισμό του καπνιστή να αντιμετωπίσει την «όρεξή» του για… «ένα ακόμη τσιγαράκι».

«Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει, ότι μια ανισορροπία στα ωμέγα-3 λιπαρά σχετίζεται ακόμη και με την ψυχική υγεία, την κατάθλιψη και την ικανότητα του ατόμου να αντιμετωπίζει την πίεση και το στρες» εξήγησε η Dr Rabinovitz Shenkar.

Με τη σειρά τους, η πίεση και το στρες, σχετίζονται με την επιθυμία για τσιγάρο, σημειώνει η Daily Mail σε δημοσίευμά της.

«Είναι γνωστό, ότι τα επίπεδα του στρες και της έντασης αυξάνουν στους ανθρώπους που κόβουν το τσιγάρο. Ωστόσο, η σχέση που υπάρχει μεταξύ όλων αυτών των παραγόντων δεν είχε μελετηθεί μέχρι τώρα» πρόσθεσε η ίδια.
Στην έρευνα, που διήρκεσε για 11 χρόνια, συμμετείχαν 48 εθελοντές οι οποίοι κάπνιζαν κατά μέσο όρο 14 τσιγάρα την ημέρα.

Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες. Στη μία χορήγησαν μία κάψουλα 950mg ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, επί πέντε φορές την ημέρα για διάστημα 30 ημερών. Η άλλη ομάδα πήρε πέντε εικονικά χάπια για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Κανένας από τους συμμετέχοντες δε γνώριζε σε ποια ομάδα είχε τοποθετηθεί.

Μετά από τις 30 μέρες, οι καπνιστές που είχαν πάρει τα ωμέγα-3 λιπαρά, μείωσαν τον αριθμό των τσιγάρων –2 κατά μέσο όρο- που κάπνιζαν την ημέρα. Η διαφορά αυτή ισοδυναμεί με περίπου 11% μείωση του τσιγάρου, παρότι οι ερευνητές δεν τους είχαν ζητήσει να αλλάξουν τις συνήθειές τους με κανένα τρόπο.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Journal of Psychopharmacology.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *