Ομάδα γιατρών εξετάζει τους λαθρομετανάστες

 
Τη Σάμο, τη Λέρο και τη Σύμη επισκέφθηκε ομάδα από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα προκειμένου να εξετάσει τους λαθρομετανάστες και να εκτιμήσει τις ιατρικές και ανθρωπιστικές ανάγκες τους.


Η ομάδα που αποτελείτο από υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό αλλά και διερμηνέα επισκέφθηκε το νησί από τις 30 Αυγούστου μέχρι και τις 4 Σεπτεμβρίου. Στο διάστημα των επισκέψεων, οι γιατροί παρείχαν σε 247 μετανάστες ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια και σε μικρά παιδιά πόσιμο νερό και τροφή.

Η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη είναι περιορισμένη για τους νεοαφιχθέντες μετανάστες και πρόσθετοι πόροι απαιτούνται για τη διασφάλιση της έγκαιρης παραπομπής περιστατικών σε δομές υγείας. Όλες οι ευάλωτες ομάδες (παιδιά, έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένοι, και ασθενείς με χρόνιες παθήσεις) θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε αρχική ιατρική εκτίμηση και περαιτέρω έλεγχο και ιατρική φροντίδα όταν αυτό απαιτείται.

Οι σημαντικές ελλείψεις όσον αφορά στις υποδομές, τις συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής στους χώρους που επισκέφθηκαν, τους προκάλεσαν προβληματισμό. Η πρόσβαση σε βασικά είδη όπως πόσιμο νερό και σε ορισμένες περιπτώσεις σε φαγητό, είναι περιορισμένη ενώ δεν διατίθενται είδη προσωπικής υγιεινής. Ακόμη, άνδρες, γυναίκες και οικογένειες αναγκάζονται να διαμένουν στους ίδιους χώρους.

Πάντως, αξίζει να αναφερθεί ότι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα από το 2008 προσφέρουν ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια σε μετανάστες και αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *