Ολιγοθερμιδική δίαιτα κατά του καρκίνου του μαστού

944DC161BAFA8FB496D805F5A54C8761.jpg

  Ένα διαιτολόγιο χαμηλό σε θερμίδες θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη μιας επιθετικής μορφής καρκίνου που κάνει μετάσταση σε όλο το σώμα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Πρόκειται για το TNBC (Triple negative breast cancer), μια από τις πιο απειλητικές για τη ζωή μας μορφές καρκίνου του μαστού. Είναι επιθετική μορφή και δεν ανταποκρίνεται καλά στη συνήθη ιατρική αντιμετώπιση. Μάλιστα, αφορά 1 στις 5 γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού.

Μια θεωρία είναι ότι η δίαιτα μπορεί να μειώνει την πιθανότητα να κάνει μετάσταση ο καρκίνος του μαστού, ενδυναμώνοντας τον ιστό γύρω από όγκο. Από την άλλη πλευρά, πολλές γυναίκες με καρκίνο του μαστού ακολουθούν ορμονική θεραπεία για να μπλοκάρουν την ανάπτυξη των όγκων και λαμβάνουν στεροειδή για να εξουδετερώσουν τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας.

Ωστόσο, και στις δύο περιπτώσεις, κινδυνεύει να αλλάξει ο μεταβολισμός τους, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το βάρος, με μια μέση γυναίκα να παίρνει περίπου 4,5 κιλά τον πρώτο χρόνο της θεραπείας.

Παλιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι το να είναι μια γυναίκα υπέρβαρη καθιστά την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού λιγότερο αποτελεσματική, ενώ η ασθένεια στις γυναίκες που παίρνουν βάρος εν μέσω θεραπείας έχει συνήθως χειρότερη εξέλιξη.

«Γι’ αυτό είναι σημαντικό να δίνουμε σημασία στο μεταβολισμό όταν αντιμετωπίζουμε ιατρικά μια γυναίκα με καρκίνο του μαστού», τονίζει η επικεφαλής της έρευνας, δρ. Nicole Simone από το Πανεπιστήμιο Thomas Jefferson στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες τάιζαν μια ομάδα ποντικιών κατά 1/3 λιγότερο συγκριτικά με μια δεύτερη ομάδα ποντικιών. «Βρήκαμε ότι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την προστασία των ποντικιών από μεταστατική ασθένεια», συμπλήρωσε η δρ. Simone.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Breast Cancer Research and Treatment».

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *