Η οικονομική κρίση κάνει κακό στη διατροφή και την υγεία μας

Τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια Έλληνες δεν έχουν δημόσια ασφάλιση υγείας, ενώ 3 στους 4 Έλληνες είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι.

Το δημόσιο σύστημα υγείας βρίσκεται σε κρίση πολύ πριν από την οικονομική κρίση, σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Οικονόμου, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

Ο κ. Οικονόμου αναφέρει, ότι η έλλειψη σχεδιασμού και η περιορισμένη διοικητική ικανότητα για την εφαρμογή των αλλαγών σε ένα μόνο χρόνο, όπως απαιτείται, έχει αφήσει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης σε ακόμα χειρότερη κατάσταση. Και προσθέτει ότι «η ελληνική υγειονομική περίθαλψη είναι μια ανθρωπιστική κρίση που προωθείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Μια ακόμη αιτία της επιδείνωσης της υγείας είναι οι αλλαγές στην ελληνική διατροφή κατά τις τελευταίες δεκαετίες, δήλωσε η Έλενα Παραβάντη, RDN διατροφολόγος, σύμβουλος Μεσογειακής διατροφής.

Οι Έλληνες άρχισαν να εγκαταλείπουν την παραδοσιακή διατροφή τους από τη δεκαετία του ’60. «Είχαμε το πρότυπο μεσογειακής διατροφής για την υγεία και την αειφορία», δήλωσε η κ. Παραβάντη.

Η διατροφή τότε, βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στα λαχανικά και ελαιόλαδο και περιστασιακά περιελάμβανε κρέας, η κατανάλωση του οποίου έχει αυξηθεί κατά 260%.

Πολλοί Έλληνες καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες, οι οποίες, κατά κύριο λόγο, προέρχονται από κορεσμένα λίπη και επεξεργασμένα τρόφιμα. Η κατανάλωση λαχανικών έχει μειωθεί δραστικά και ακόμη περισσότερο με τη κρίση.

Αυτά τονίστηκαν σε ημερίδα με θέμα τη Δημόσια Υγεία και Διατροφή στην Ελλάδα της Οικονομικής Κρίσης, που οργάνωσαν το πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Yale, σε συνεργασία με το Τμήμα Δημόσιας Υγείας του ίδιου πανεπιστημίου.

Όπως ειπώθηκε, οι Έλληνες δεν επέστρεψαν στη παραδοσιακή τους διατροφή με την κρίση, αλλά συνέβη το αντίθετο. Μάλιστα, σύμφωνα με νέα έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, οι Έλληνες έχουν στραφεί στα fast food, ξοδεύοντας 6, 5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για τέτοια τρόφιμα.

Επιπλέον, η κρίση έχει δημιουργήσει μια αγορά με φτηνά, κακής ποιότητας διατροφικά προϊόντα, τα οποία συχνά προωθούνται ως «παραδοσιακά» ενώ παράγονται με φοινικέλαιο και άλλες πρώτες ύλες χαμηλής διατροφικής αξίας, όπως τόνισαν οι επιστήμονες.

Η κ. Παραβάντη εξήγησε, ότι η διατροφή σε ό,τι αφορά την πρόληψη και την παχυσαρκία, είναι η τελευταία προτεραιότητα του κράτους, ενώ είναι αποδεδειγμένο ότι η οικονομική επιβάρυνση της παχυσαρκίας και των χρόνιων ασθενειών αυξάνεται συνέχεια.

Στόχος της ημερίδας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ήταν να παρουσιαστούν οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη δημόσια υγεία και διατροφή στην Ελλάδα.

Η ημερίδα είναι συνέχεια μιας σειράς ομιλιών που ξεκίνησε το Πανεπιστήμιο Yale με συντονιστή τον διδάκτορα Τάσο Κυριακίδη, βιοστατιστικολόγο- επιδημιολόγο, αναπληρωτή ερευνητή στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Παθολογίας στο Yale, όπου εξετάζεται η ελληνική διατροφή και η πολυδιάστατη σχέση της με την υγεία.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *