Οι τροφές που «απογειώνουν» τη λίμπιντο

 
Οι αιτίες της μειωμένης λίμπιντο, μπορεί να είναι πολλές και ποικίλες, περιλαμβάνοντας βιολογικές, παθολογικές αλλά και συναισθηματικές. Αιτίες όπως το στρες, η κακή διατροφή, οι αυξομειώσεις του σωματικού βάρους μπορεί να ενοχοποιούνται για τη μειωμένη διάθεση για σεξ, τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες.


Τροφές που ενδεχομένως να «απογειώνουν» τη λίμπιντο και να αυξάνουν την ερωτική διάθεση μέσω της αύξησης της ροής του αίματος προς τα γεννητικά όργανα είναι γνωστό ότι υπάρχουν πολλές. Ωστόσο, ερευνητικά δεδομένα που να τεκμηριώνουν τη δράση που ενδεχομένως να ασκούν οι τροφές αυτές στη λίμπιντο, δεν υπάρχουν.

Τροφές που «αυξάνουν» τη λίμπιντο είναι οι εξής:

Σπαράγγια: Πλούσια σε βιταμίνη Ε, γνωστό αντιοξειδωτικό, η οποία συμβάλλει στην παραγωγή σεξουαλικών ορμονών και την ανάπτυξη νέων κυττάρων. Παράλληλα, βοηθά στην καλή λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος ενώ έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Μπανάνες: Περιέχουν το ένζυμο βρομελίνη, το οποίο πιστεύεται ότι βελτιώνει την ερωτική επιθυμία των ανδρών. Είναι επίσης καλή πηγή καλίου και βιταμίνης Β2 που αυξάνουν την ενεργητικότητα.

Σέλερι: Περιέχει ανδοστερόνη, μια ανδρική ορμόνη που πιστεύεται ότι διεγείρει ερωτικά τις γυναίκες.

Σύκα: Αυξάνουν τη λίμπιντο και βελτιώνουν τη σεξουαλική αντοχή. Είναι πλούσια σε αμινοξέα, απαραίτητα στον εγκέφαλο για την παραγωγή ντοπαμίνης.

Ρεβίθια: Περιέχουν ένα αμινοξύ που ονομάζεται αργινίνη, το λεγόμενο και «φυσικό Viagra». Με τη δράση της η αργινίνη απελευθερώνει νιτρικό οξύ, το οποίο διευκολύνει τη ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα, διαδικασία την οποία ακολουθεί και το γνωστό μπλε χάπι.

Ελαιόλαδο: Το φυτικό λίπος του ελαιολάδου, γνωστό και ως καλό λίπος, βοηθά στην παραγωγή τεστοστερόνης.

Κόκκινο κρασί: Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.

Λεβάντα: Γνωστή από παλιά, έχει την ικανότητα να διεγείρει τις αισθήσεις και να χαλαρώνει μόνο με το άρωμά της. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι ο εγκέφαλος συνδέει το άρωμα της λεβάντας με χαλαρωτικές αναμνήσεις.

Στρείδια:
Είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, που είναι απαραίτητος για την παραγωγή τεστοστερόνης. Περιέχουν επίσης ντοπαμίνη.

Κακάο: Περιέχει φαινυλαλανίνη, ουσία που διεγείρει την έκκριση ενδορφινών, τις λεγόμενες χαρούμενες ορμόνες που συνδέονται και με την ευχαρίστηση.

Η μειωμένη λίμπιντο και συνεπώς η έλλειψη και της ερωτικής επιθυμίας, οφείλεται σε έλλειψη ντοπαμίνης. Τα τρόφιμα που διεγείρουν την παραγωγή της είναι εκείνα που περιέχουν και συνεπώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, δηλαδή: το κρέας, τα πουλερικά, τα γαλακτοκομικά καθώς και το φύτρο του σιταριού.

Την παραγωγή ντοπαμίνης μπορεί επίσης να ενισχύσουν: ο βασιλικός, το μαύρο πιπέρι, το πιπέρι καγιέν, οι καυτερές πιπεριές, το μάραθο, το σκόρδο, η πιπερόριζα, το δεντρολίβανο, το κύμινο, το σουσάμι, ο καφές και το τσάι.

Από την πλευρά των συμπληρωμάτων, εκείνα που μπορεί να βοηθήσουν είναι το φυλλικό οξύ, η θειαμίνη και ο ψευδάργυρος.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα και ιδίως εκείνα που περιέχουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες, τα άσπρο ψωμί αυξάνουν πολύ γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Το αυξημένο σάκχαρο αυξάνει τα επίπεδα οιστρογόνων στον οργανισμό με συνέπεια να ελαττώνονται τα επίπεδα της τεστοστερόνης.

Ακόμη, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει παροδική στυτική δυσλειτουργία στους άντρες και απώλεια αισθητικότητας και στα δύο φύλα.

Πηγή: mednutrition.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *