Οι… τοξικές βόμβες του οργανισμού

H αποτοξίνωση γίνεται με σωστή διατροφή και αποφυγή τοξικών παραγόντων, όπως και με κάποια ειδική δίαιτα που αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας και ευεξίας

Τοξίνες είναι ουσίες που βρίσκονται στον οργανισμό μας σε περιεκτικότητα μεγαλύτερη από όση έχουμε ανάγκη. Ακόμη και θρεπτικές ουσίες μπορούν να μετατραπούν σε τοξίνες, εάν προσλαμβάνονται σε μεγάλες ποσότητες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι τοξίνες διαχωρίζονται σε ενδογενείς, εξωγενείς και ψυχικές.


Οι ενδογενείς είναι προϊόντα αποβολής των κανονικών μεταβολικών φαινομένων και αποβάλλονται κανονικά από τον οργανισμό. Οι εξωγενείς παράγονται από το περιβάλλον (κακή διατροφή, φάρμακα, ρύπανση και ηλιακή ακτινοβολία). Οι ψυχικές τοξίνες προκαλούνται από το στρες.

Οι τοξίνες απεκκρίνονται από το ήπαρ, τους νεφρούς, το έντερο, τους πνεύμονες και το δέρμα. Οταν υπάρξει μεγάλη συγκέντρωσή τους στον οργανισμό, εκδηλώνονται συμπτώματα, όπως πρηξίματα, κυτταρίτιδα και παχυσαρκία.

Μπορούν, επίσης, να εκδηλωθούν γαστρικές και εντερικές διαταραχές. Η αποφυγή συσσώρευσης τοξινών μπορεί να επιτευχθεί με προσοχή στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος που ζούμε και στις τροφές που καταναλώνουμε.

Ελεύθερες ρίζες και γήρανση

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/07/fetcher_1.jpeg

Ελεύθερες ρίζες ονομάζονται τα συστατικά που έχουν ρόλο στη γήρανση. Είναι προϊόντα του φυσιολογικού μεταβολισμού, τα οποία απελευθερώνονται φυσιολογικά στον ανθρώπινο οργανισμό από τα μιτοχόνδρια, τα οποία αποτελούν για το κύτταρο, το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας. Οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου παράγονται λοιπόν ως υποπροϊόντα, κατά τη διάρκεια παραγωγής ενέργειας με τη χρησιμοποίηση οξυγόνου.

Η παραγωγή ελευθέρων ριζών αυξάνεται σε μια σειρά από περιπτώσεις. Οταν υπάρχει αυξημένη ανάγκη για αποτοξίνωση (υπερβολική έκθεση οργανισμού σε τοξικές ουσίες) ή αυξημένη παραγωγή ενέργειας (υπερβολική κατανάλωση θερμίδων και ιδιαίτερα λίπους). Αυξάνεται, επίσης, όταν παράγονται υψηλές ποσότητες στεροειδών (στρες, έντονη φυσική δραστηριότητα, εφηβεία, διαταραχές εμμήνου ρύσεως), καθώς και στις εξής περιπτώσεις: Επειτα από έκθεση του οργανισμού σε συντηρητικά τροφίμων και μολυσματικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες (καπνός τσιγάρου, ρύποι που μολύνουν την ατμόσφαιρα). Κατά την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, την αυτοοξείδωση διαφόρων χημικών ουσιών (πολυακόρεστα λιπαρά οξέα) και την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.

Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να αντιμετωπιστούν από τον οργανισμό, ο οποίος διαθέτει αντιοξειδωτικά συστήματα, προκειμένου να αμύνεται στη δράση τους.

Τα συμπτώματα
Η συγκέντρωση τοξινών στον οργανισμό εκδηλώνεται με μια σειρά συμπτωμάτων. Ορισμένα από αυτά είναι κόπωση και αδυναμία συγκέντρωσης, προβλήματα στο πεπτικό (κολίτιδα, πρήξιμο, δυσκοιλιότητα, αέρια), πονοκέφαλοι, δερματολογικά προβλήματα, πόνοι στις αρθρώσεις και αναπνευστικά προβλήματα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αποτοξίνωση πρέπει να γίνεται σε όλη τη διάρκεια του έτους, με σωστή διατροφή και αποφυγή τοξικών παραγόντων. Μπορούμε, όμως, να ακολουθήσουμε και κάποια ειδική δίαιτα, με την οποία θα αυξήσουμε τα επίπεδα της ενέργειας και την ευεξία. Στόχος της δεν είναι η απώλεια κιλών, αλλά η ανανέωση του οργανισμού.

Καλύτερο αντίδοτο το λεμόνι

Ενα από τα καλύτερα «αντίδοτα» κατά των τοξινών είναι το λεμόνι. Υπάρχουν, μάλιστα, και ειδικές δίαιτες της λεμονάδας, οι οποίες στοχεύουν στην απώλεια βάρους και την αποτοξίνωση του οργανισμού. Κάθε τέτοια απόπειρα, πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα προβλήματα υγείας που ενδεχομένως έχει κάθε άτομο, ενώ προϋπόθεση είναι η συμβουλή ειδικού.
Η λεμονάδα φαίνεται πως ανακουφίζει από την αρθρίτιδα, τον πόνο και χαρίζει πνευματική διαύγεια. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να είναι σύντομη και να συνδυάζεται -έπειτα από ένα διάστημα- με φρούτα, λαχανικά και σούπες.
Το λεμόνι περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C και θεωρείται ιδανικό για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων. Ο χυμός του συστήνεται σε όλες τις προληπτικές και θεραπευτικές αγωγές των λοιμώξεων του αναπνευστικού, αλλά και για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, βοηθώντας την αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων. Μπορεί να καταναλωθεί και από άτομα με διατροφικές καταχρήσεις.

fetcher_2.jpegfetcher_3.jpeg

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *