Οι τεχνικές λεύκανσης δοντιών

 
Βασική προϋπόθεση για τη λεύκανση είναι τα υγιή ούλα και δόντια. Εάν υπάρχουν σφραγίσματα ή γέφυρες στα μπροστινά δόντια, θα πρέπει να αλλαχθούν. Εάν κάποιο δόντι είναι νεκρό, χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση.


Δεν επιτρέπεται να κάνουν λεύκανση οι έγκυες ή οι μητέρες που θηλάζουν και όσοι έχουν περιοδοντίτιδα, πολύ ευαίσθητα ούλα ή δόντια.

Οπωσδήποτε θα πρέπει να προηγηθεί «καθαρισμός» και η καταγραφή του αρχικού χρώματος των δοντιών με τη βοήθεια χρωματολογίου ή με τη λήψη φωτογραφίας.

Λεύκανση στο σπίτι

Γίνεται από τον ενδιαφερόμενο με την επίβλεψη του οδοντιάτρου. Φοράτε έναν ατομικό νάρθηκα («μασελάκι») χρησιμοποιώντας ήπιους λευκαντικούς παράγοντες κάθε μέρα και για όσες ώρες σας υποδείξει ο οδοντίατρος, για 2 εβδομάδες.

Καλό είναι να μην κάνετε λεύκανση με δική σας ευθύνη αγοράζοντας διάφορα λευκαντικά προϊόντα του εμπορίου. Εγκυμονεί κινδύνους όπως μόνιμη ευαισθησία στα δόντια, τραυματισμό και υφίζηση των ούλων.

Πλεονεκτήματα: Σταθερό αποτέλεσμα.
Μειονεκτήματα: Ο συνολικός χρόνος λεύκανσης, πιθανή ευαισθησία δοντιών.
Πόσο κοστίζει: Από 180 ευρώ.

Λεύκανση στο ιατρείο

Γίνεται από τον οδοντίατρο με τη χρήση λευκαντικών παραγόντων μεγάλης συγκέντρωσης. Αφού καλυφθούν τα χείλη και τα μάγουλα, προστατεύονται τα ούλα με το ειδικό gel και φοράς προστατευτικά γυαλιά.

Στη συνέχεια τοποθετείται σε κάθε δόντι ο λευκαντικός παράγοντας, ο οποίος ενεργοποιείται με ειδικό φως. Αυτό μπορεί να είναι λυχνία αλογόνου, πλάσματος, υπεριώδους ακτινοβολίας, LED ή laser.

Έπειτα από 8-15 λεπτά (ανάλογα με το σύστημα), ο λευκαντικός παράγοντας αφαιρείται. Πρέπει να επαναληφθούν 3-4 κύκλοι και γίνεται αξιολόγηση του χρώματος. Πολλές φορές μπορεί να χρειαστεί και δεύτερη συνεδρία, μία εβδομάδα μετά.

Πλεονεκτήματα: Σύντομη θεραπεία, γρήγορο αποτέλεσμα.
Μειονεκτήματα: Πιθανή ευαισθησία δοντιών.
Πόσο κοστίζει: Από 280 ευρώ.

Συνδυασμένη τεχνική

Πραγματοποιείται μία συνεδρία στο ιατρείο και στη συνέχεια χρησιμοποιείτε τους ατομικούς νάρθηκες στο σπίτι, για 2 εβδομάδες.

Πλεονεκτήματα: Σε πρόσφατες μελέτες επισημαίνεται ότι επιτυγχάνεται το καλύτερο αποτέλεσμα.
Μειονεκτήματα: Το κόστος.
Πόσο κοστίζει: Από 400 ευρώ.

Άλλες τεχνικές

Αλλαγή του χρώματος μπορεί να γίνει και με προσθετικές αποκαταστάσεις αισθητικού τύπου, δηλαδή με όψεις σύνθετων ρητινών, όψεις πορσελάνης ή ακόμη και με ολοκεραμικές στεφάνες (το κόστος είναι αρκετά υψηλότερο).

Αυτές οι τεχνικές απαιτούν τρόχισμα δοντιών, το οποίο δε συνιστάται σε περιπτώσεις υγιών δοντιών.

Για να διαρκέσει περισσότερο το αποτέλεσμα της λεύκανσης (µέχρι και 2 χρόνια), µην καπνίζετε, µην πίνετε πολύ καφέ, αποφεύγετε τροφές με χρωστικές ουσίες, βουρτσίζετε τα δόντια σας καθηµερινά, δύο φορές, µε λευκαντική οδοντόκρεµα και κάνετε καθαρισµό δύο φορές το χρόνο.

Πηγή: omorfamystika.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *