Οι συνήθειες που οδηγούν σε στυτική δυσλειτουργία

 
Υπάρχουν πολλές καθημερινές συνήθειες οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν είτε θετικά, είτε αρνητικά τη σεξουαλική ζωή και κυρίως τη στυτική λειτουργία του άνδρα. Οι συνήθειες αυτές μπορούν να επηρεάσουν εκτός από τη σεξουαλική ζωή και άλλους τομείς της υγείας, τόσο σε οργανικό όσο και σε ψυχικό επίπεδο.


http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/11/fetcher_1110.jpeg

Γράφει ο Θάνος Ασκητής

Στο σημερινό άρθρο θα αναφερθούμε στη συσχέτιση που υπάρχει ανάμεσα στον τρόπο ζωής μας και την σεξουαλική μας υγεία. Θα τονίσουμε επίσης τις μεταβολές που πρέπει να κάνουμε στον τρόπο που ζούμε για να μην έχουμε προβλήματα στη σεξουαλική μας ζωή.

Το κάπνισμα είναι μια συνήθεια η οποία εκτός από τα υπόλοιπα προβλήματα υγείας που προκαλεί, σχετίζεται σε σημαντικό βαθμό με την πρόκληση στυτικής δυσλειτουργίας. Είναι γνωστό ότι ο καπνός του τσιγάρου αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου στην δημιουργία αρτηριοσκληρωτικών αλλοιώσεων στις αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα το πέος.

Η ύπαρξη αυτών των βλαβών συνδέεται με διαταραχή της στυτικής λειτουργίας και πολλές διεθνείς μελέτες αναφέρουν ότι το κάπνισμα υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων της στύσης. Η διακοπή του καπνίσματος βελτιώνει την κατάσταση σημαντικά. Χαρακτηριστικά υπάρχει μια μελέτη στην οποία αναφέρεται βελτίωση στις νυκτερινές στύσεις ακόμα και 24 ώρες μετά τη διακοπή του καπνίσματος.

Η υπερβολική χρήση του αλκοόλ σχετίζεται επίσης με την με την πρόκληση στυτικής δυσλειτουργίας. Σε αντίθεση με ότι ο περισσότερος κόσμος πιστεύει, το αλκοόλ παρόλο που βραχυπρόθεσμα και λόγο του αισθήματος ευεξίας που προκαλεί απελευθερώνει σε ένα βαθμό τη σεξουαλική συμπεριφορά, μακροπρόθεσμα μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στύσης στον άνδρα.

Η διατροφή μας είναι επίσης ένας παράγοντας ο οποίος μπορεί να επηρεάσει την σεξουαλική μας ζωή. Έχει βρεθεί ότι τροφές πλούσιες σε λίπη, λόγω των αγγειακών βλαβών που μπορεί να προκαλέσουν, συνδέονται με την εμφάνιση στυτικών διαταραχών.

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή από την οποία απουσιάσουν μεγάλες ποσότητες λιπαρών, έχει μεγάλη σημασία για τη διατήρηση της σεξουαλικής μας υγείας.

Εκτός από την διατροφή, και η παχυσαρκία από μόνη της έχει συνδεθεί με την εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας. Για αυτό τον λόγο ο έλεγχος του σωματικού μας βάρους έχει μεγάλη σημασία.

Σημαντική επίδραση στη σεξουαλική μας ζωή διαδραματίζει και το καθημερινό stress. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής ο οποίος χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη υπερβολικού άγχους μπορεί να επηρεάσει αρνητικά πολλούς τομείς της σεξουαλικής ζωής του άνδρα. Η μείωση και ο έλεγχος του άγχους έχουν θεμελιώδη ρόλο στην διατήρηση της σεξουαλικής μας υγείας.

Η χρήση ναρκωτικών ουσιών, όπως μαριχουάνα, κοκαίνη, ηρωίνη, χασίς, έκστασι κα. , σχετίζεται επίσης με την εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας .

Ο μόνος θετικός προγνωστικός παράγοντας είναι η φυσική άσκηση. Έχει δημοσιευτεί σε πολλές επιστημονικές μελέτες ότι οι άνδρες που γυμνάζονται παρουσιάζουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα στύσης.

Έξι απλοί κανόνες για τη διατήρηση της σεξουαλικής μας υγείας

– Διακοπή του καπνίσματος
– Μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ
– Μείωση της κατανάλωσης λιπαρών τροφών
– Έλεγχος του σωματικού μας βάρους
– Μείωση του άγχους
– Φυσική άσκηση

Dr. Θάνος Ε. Ασκητής
Νευρολόγος – Ψυχίατρος
Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

&

Ρόκκας Κωνσταντίνος
Ουρολόγος-Ανδρολόγος
Διευθυντής Ανδρολογικού Τμήματος στο Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/11/fetcher_129.jpeg

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας τηλ. 210 7797979 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00-14.00 και 16.00-20.00)

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site www.askitis.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *