Οι στατίνες μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων

 
Ακόμη και προληπτική αξία, σε ανθρώπους χωρίς ιστορικό αγγειακής νόσου, μπορούν να έχουν οι γνωστές μας στατίνες.

Σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet», οι στατίνες-φάρμακα που χορηγούνται σε άτομα με αυξημένες τιμές χοληστερόλης -μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και σε άτομα με φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης. Κάτι εξαιρετικά σημαντικό, δεδομένου ότι περίπου τα μισά αγγειακά επεισόδια σημειώνονται σε ανθρώπους χωρίς προηγούμενο ιστορικό στεφανιάιας νόσου.


Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ανακάλυψαν ότι οι στατίνες μείωναν τον κίνδυνο σημαντικών προβλημάτων σχετικών με την καρδιά, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο σε άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών με καρδιακή νόσο, καθώς και σε όσους δεν είχαν τέτοιο ιστορικό, κατά 20% περίπου.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ερευνών, Colin Baigent, τα ευρήματα θα πρέπει να ωθήσουν σε επισκόπηση των οδηγιών σχετικά με τις στατίνες.

Τρέχουσες οδηγίες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη περιορίζουν τη χρήση τους σε ανθρώπους με τουλάχιστον 20% κίνδυνο εμφάνισης σημαντικού αγγειακού συμβάντος εντός 10 ετών.

Ερευνητές εξέτασαν 27 τυχαιοποιημένες δοκιμές σε 175.000 ανθρώπους. Ερεύνησαν την επίδραση της μείωσης της χοληστερόλης LDL με στατίνες ομαδοποιώντας τους ασθενείς σε ομάδες κινδύνου και συγκρίνοντας αποτελέσματα.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι στατίνες μείωναν τον κίνδυνο σοβαρών αγγειακών συμβάντων κατά 21% σε καθεμία από τις 5 ομάδες κινδύνου, περιλαμβανομένων και αυτών που βρίσκονταν στο χαμηλότερο κίνδυνο για αγγειακή νόσο.

Όσον αφορά στον προβληματισμό για πιθανή συσχέτιση της χρήσης στατινών και εμφάνισης καρκίνου, οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν προέκυψε κάτι τέτοιο από τη μελέτη τους. Σημειώνουν, μόνον, ότι οι στατίνες μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσουν σε μικρή αύξηση του κινδύνου αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου και σε διαγνώσεις διαβήτη αλλά τα οφέλη τους γενικά υπερτερούν έναντι των δυνητικών κινδύνων.

Πηγή: healthpress.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *