Οι στατίνες και οι επιδράσεις τους

 
«Πιθανόν να αυξάνουν τα επίπεδα του σακχάρου ή να προκαλούν απώλεια μνήμης». Είναι η ένδειξη που θα προσθέσουν οι Αμερικανικές υγειονομικές αρχές στις συσκευασίες μερικών από τα πλέον διαδεδομένα φάρμακα για τη μείωση της χοληστερίνης.


Καθώς, όμως, πρόκειται για εξαιρετικά επιτυχημένες στατίνες, αφού σώζουν καθημερινά χιλιάδες καρδιοπαθείς ασθενείς, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων προτρέπει όσους τα παίρνουν να συνεχίσουν να το κάνουν, σε συνεννόηση, όμως, με τους γιατρούς τους.

«Η αξία των στατινών στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου είναι σαφέστατη», επισημαίνει η Έιμι Έγκαν, υπεύθυνη ελέγχων ασφάλειας στον FDA. «Τα πλεονεκτήματά τους είναι αδιαμφισβήτητα, αλλά θα πρέπει να χορηγούνται με προσοχή για πιθανές παρανέργειες».

Σε αυτές έρχεται να προστεθεί η ένδειξη για πιθανή αύξηση των επιπέδων σακχάρου, κάτι που φάνηκε να συμβαίνει σε ορισμένους ασθενείς που έπαιρναν στατίνες. Επίσης, θα προστεθεί η ένδειξη για πιθανή εκδήλωση νοητικών διαταραχών, όπως απώλεια μνήμης, αν και διευκρινίζεται ότι τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια και ότι σταματάνε αμέσως μόλις διακοπεί η αγωγή με στατίνες.

Πέρα, όμως, από προειδοποιήσεις, ο FDA αποδίδει στις στατίνες και μια εγγύηση ασφάλειας. Όσοι, λοιπόν, λαμβάνουν στατίνες επί μακρόν δεν χρειάζεται πλέον να υποβάλλονται σε περιοδικό έλεγχο ηπατικών ενζύμων, καθώς έχει αποδειχτεί, πλέον, ότι η πρόκληση ηπατικών βλαβών λόγω της λήψης στατινών είναι εξαιρετικά σπάνια.

Πηγή: healthpress.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *