Οι παρορμητικοί άνθρωποι δεν είναι εγωιστές

 
Οι από τη φύση τους παρορμητικοί άνθρωποι όχι μόνο δεν είναι εγωιστές, αλλά βάζουν τα συναισθήματα των αγαπημένων τους προσώπων πάνω από τα δικά τους.


Σύμφωνα με μελέτη της Dr Francesca Righetti που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Psychological Science «επί δεκαετίες οι ψυχολόγοι πίστευαν ότι οι παρορμητικοί άνθρωποι είναι εγωιστές και ότι χρειάζεται να έχουν αυτό-έλεγχο στις κοινωνικές τους συναναστροφές. Κάτι που όμως δεν ίσχυε σε κάθε περίπτωση και ειδικά με τους κοντινούς τους ανθρώπους».

Η Dr Righetti και οι συνάδελφοί της από το πανεπιστήμιο VU του Άμστερνταμ αποφάσισαν να μελετήσουν αν η παρορμητικότητα στις σχέσεις με τους κοντινούς μας ανθρώπους μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερο εγωιστικές συμπεριφορές.

Η ερευνητική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι συμμετείχαν στην έρευνα και ήταν παρορμητικοί εκ φύσεως ήταν πιο πρόθυμοι να «θυσιάσουν» χρόνο και ενέργεια για το ταίρι τους ή τον καλύτερό τους φίλο, αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail.

Οι ερευνητές ζήτησαν από ζευγάρια εθελοντών να μιλήσουν με 12 ανθρώπους και να τους κάνουν ενοχλητικές και ντροπιαστικές ερωτήσεις που θα τους έφερναν σε δύσκολη θέση. Δεν τους ανέφεραν ότι αν δεν ήθελαν μπορούσαν να μην ακολουθήσουν τη διαδικασία.

Όσοι χαρακτηρίζονταν από αυτό-έλεγχο επέλεξαν να «μοιράζουν το βάρος» και αποφάσισαν να κάνουν τις ερωτήσεις σε έξι ανθρώπους ο καθένας.

Οι συμμετέχοντες όμως που χαρακτηρίζονταν από χαμηλό αυτο-έλεγχο επέλεξαν να πάρουν επάνω τους το βάρος και να απαλλάξουν τους συντρόφους τους από τη δύσκολη θέση.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *