Οι παράγοντες που μπορεί να μειώσουν τη γονιμότητα

 
Ίσως εκπλαγείτε από μερικά πράγματα που μπορεί να μειώσουν τις πιθανότητές μιας γυναίκας να μείνει έγκυος.

Γνωρίζετε ότι πρέπει να είστε σωματικά δραστήριες για να έχετε μια υγιή εγκυμοσύνη. Αλλά ίσως να μην ξέρετε ότι η υπερβολική άσκηση μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες σύλληψης.


Αν έχετε συνηθίσει να γυμνάζεστε πολύ και ο εμμηνορρυσιακός σας κύκλος είναι φυσιολογικός, είναι μάλλον ασφαλές να συνεχίσετε. Αν όμως δυσκολεύεστε να συλλάβετε –ή αν η περίοδός σας είναι πιο ελαφριά ή πιο ακανόνιστη από παλιά-, ίσως πρέπει να χαλαρώσετε κάπως με την άσκηση.

Όσο προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, χρειάζεστε βιταμίνες ανάμεσά τους και φυλλικό οξύ. Επιπλέον όμως πρέπει να παίρνετε και βιταμίνη D.

Μπορείτε να κάνετε εξετάσεις για να διαπιστώσετε σε τι επίπεδα βρίσκεται η βιταμίνη D. Αν έχετε έλλειψη, ο γιατρός σας θα σας συστήσει κάποιο συμπλήρωμα.

Είναι γνωστό ότι πρέπει να μειώσετε την καφεΐνη όσο είστε έγκυος. Ίσως όμως αγνοείτε ότι πρέπει να τη μειώσετε και όσο προσπαθείτε να μείνετε έγκυος. Καλό είναι να προτίμησε το ντεκαφεϊνέ.

Ακόμη και αν ο κύκλος σας είναι κανονικός, αυτό δεν αποτελεί εγγύηση τέλειας αναπαραγωγικής υγείας.

Αν έχετε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ινομυώματα ή ενδομητρίωση ενδέχεται να χρειαστούν επέμβαση πριν ξεκινήσετε τις προσπάθειες σύλληψης.

Δεν συνίσταται να μείνετε έγκυος αν έχετε κατάθλιψη ή προβλήματα άγχους που δεν έχετε αντιμετωπίσει. Ωστόσο, ακόμη και το καθημερινό στρες μπορεί να καταστρέψει τη γονιμότητά σας.

Φροντίστε να αποσυμπιέζεστε καθημερινά, μέσω διαλογισμού, γιόγκα ή οτιδήποτε άλλου σας χαλαρώνει. Αν παίρνετε αντικαταθλιπτικά, ρώτησε τον γιατρό σας αν πρέπει να τα κόψετε πριν την εγκυμοσύνη.

Το κάπνισμα είναι απαγορευτικό αν θέλετε να γίνετε μητέρα αλλά θα πρέπει να αποφεύγετε και τους καπνιστές. Σε μια μελέτη από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που υποβάλλονταν σε εργαστηριακή γονιμοποίηση διέτρεχαν 52% μεγαλύτερο κίνδυνο αποτυχίας της εμφύτευσης αν ήταν εκτεθειμένες σε παθητικό κάπνισμα.

Πηγή: omorfamystika.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *