Οι λευκαντικές οδοντόκρεμες βοηθούν; Τρίζω τα δόντια μου είναι κακό; Η ειδικός απαντά

Αυτό που μας χωρίζει από ένα ωραίο, λαμπερό και λευκό χαμόγελο είναι μια επίσκεψη στο οδοντίατρο.

Η Χειρουργός Οδοντίατρος Σοφία Λουκέρη απαντά για τους αναγνώστες του medicalnews.gr σε απλές ερωτήσεις που αφορούν εμάς και το χαμόγελό μας

Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε με τα δόντια μας;

Tο πιο συχνό λάθος και δυνητικά το μεγαλύτερο, είναι τόσο η αδιαφορία όσο και ο λάθος τρόπος βουρτσίσματος (μικρής διάρκειας και συνήθως περιορίζεται στις πρόσθιες πλευρές των δοντιών). Η κακή ή η μέτρια στοματική υγιεινή είναι ο κύριος λόγος των περισσοτέρων προβλημάτων που απασχολούν ασθενείς και οδοντιάτρους, Ουλίτιδα και κατ΄επέκταση περιοδοντίτιδα, τερηδόνα, κακοσμία, διαβρώσεις είναι τα συχνότερα προβλήματα που εμφανίζονται από μικρές κιόλας ηλικίες. Γι αυτό άλλωστε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η προληπτική οδοντιατρική είναι η σημαντικότερη θεραπεία.

Θα έχω αποτέλεσμα με μια λεύκανση;

Σίγουρα μια εφαρμογή του κατάλληλου οδοντιατρικού προϊόντος στο οδοντιατρείο μπορεί να έχει ένα καλό σχετικά αποτέλεσμα, εξαρτάται βέβαια και από άλλους παράγοντες όπως η απόχρωση των δοντιών, η χρήση και κατανάλωση τροφών με χρωστικές, το κάπνισμα κ.ά.

Πόσο θα μου κοστίσει;

Το κόστος πλέον είναι χαμηλό με την έννοια ότι τα νέα φάρμακα υπόσχονται λιγότερες επισκέψεις στο ιατρείο και γρηγορότερα αποτελέσματα. Συνήθως το κόστος δεν ξεπερνάει τα 200 ευρώ

Οι οδοντόκρεμες που υπόσχονται λευκά δόντια σε ελάχιστο χρόνο, βοηθούν;

Οι οδοντόκρεμες που είναι εγκεκριμένες ενεργούν συνήθως επικουρικά. Μπορούν να βοηθήσουν αν έχει γίνει λεύκανση, ώστε να διατηρηθεί το αποτέλεσμα, αλλά ούτε ανοίγουν σκούρα χρώματα, ούτε κάνουν θαύματα όπως επίσης δεν ενδείκνυνται για μόνιμη χρήση

Ποιοι είναι οι μόνιμοι τρόποι λεύκανσης;

Ο συνδυασμός εφαρμογής (με λέιζερ-led) στο οδοντιατρείο και μερικές μέρες εφαρμογής στο σπίτι καθώς και η στοματική υγιεινή και ο περιορισμός χρήσης χρωστικών ουσιών τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της θεραπείας και για λίγες ημέρες μετά.

Έχω στραβά δόντια και είμαι σχεδόν 30. Μπορώ να βάλω σιδεράκια;

Η ορθοδοντική θεραπεία σε μεγαλύτερες ηλικίες θεωρητικά μπορεί να πραγματοποιηθεί εξετάζοντας φυσικά και άλλες παραμέτρους.

Το βράδυ τρίζω τα δόντια μου τι να κάνω; Κινδυνεύω;

Είναι ένα σύμπτωμα που αντιμετωπίζεται με την εξισορρόπηση της σύγκλησης συνήθως με την χρήση νάρθηκα για μερικές ώρες την ημέρα και τη νύχτα κατά προτίμηση. Η αμέλεια και παράβλεψη του προβλήματος μπορεί να οδηγήσει σε πόνους της κροταφογναθικης άρθρωσης ή ακόμα και εξάρθρωσης.

Μετά πό πόσα χρόνια πρέπει αλλάξω τις παλιές μου θήκες στα δόντια;

Ο χρόνος ζωής μιας θήκης (ολικής στεφάνης ) εξαρτάται από το υλικό που είναι κατασκευασμένη, από την εφαρμογή της στο κολόβωμα και από τη σχέση που έχει με τα ούλα. Αν όμως παρατηρήσουμε στην ουλοδοντική σχισμή μια σκούρα απόχρωση (μελανού χρώματος) σαν τατού που σημαίνει απελευθέρωση ιόντων μετάλλου στα ούλα πρέπει να προβούμε σε άμεση αντικατάσταση με καινούργιες κ σύγχρονες προσθετικές κατά προτίμηση ολοκεραμικές χωρίς μέταλλα

Τα ούλα μου ματώνουν, πότε να ανησυχήσω;

Με την εμφάνιση αίματος στο στόμα αν δεν προέρχεται από τραυματισμό πρέπει να επισκεφθούμε άμεσα τον οδοντίατρο μας γιατί αποτελεί το πρώτο σύμπτωμα ουλίτιδας.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *