Οι κανόνες υγείας για πριν και μετά τη γυμναστική

 
Πριν ξεκινήσετε να γυμνάζεστε ή αφού τελειώσετε με την άσκησή σας θα πρέπει να τηρείτε κάποιους κανόνες, ώστε να σας προστατεύουν από τυχόν παρενέργειες, αλλά κυρίως να προετοιμάζετε τον οργανισμό σας να περνάει ομαλά από την ένταση της γυμναστικής στους κανονικούς ρυθμούς.


Οι κανόνες αυτοί είναι:

Επαρκής ύπνος

Αν κοιμάστε πολύ, τότε η πολύωρη ακινησία οδηγεί τον οργανισμό σε νωθρότητα και τους μυς σε χαλαρότητα. Πώς, λοιπόν, να γυμναστείτε σ’ αυτή την κατάσταση;

Οι ειδικοί συνιστούν 6-7 ώρες ύπνο για έναν εργαζόμενο, ώστε να έχει την ώρα της γυμναστικής την κατάλληλη ενέργεια.

Αποχή από το κάπνισμα

Οι ειδικοί θεωρούν ότι πριν από την άσκηση θα πρέπει κανείς να απέχει από το κάπνισμα ένα 24ωρο! Κάπως βαρύ και υπερβολικό για τους καπνιστές έτσι;

Ο χρόνος, πάντως, δεν μπορεί να πέσει κάτω από 16 ώρες, ώστε να υπάρχει στους πνεύμονες το απαραίτητο οξυγόνο που θα χρησιμοποιήσει ο οργανισμός κατά την άσκηση.

Για μετά την άσκηση η αποχή θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ένα 2ωρο, ώστε να μπορέσει ο οργανισμός να δεχθεί τη νικοτίνη.

Κατάλληλος ρουχισμός

Το τι θα φοράτε την ώρα που θα γυμνάζεστε δεν πρέπει να το ορίζει ή μόδα, αλλά η… υγεία. Προτιμάτε, λοιπόν, ρούχα βαμβακερά και όσο το δυνατό λιγότερα τώρα που κάνει ζέστη. Διαλέξτε τα να είναι άνετα και όχι εφαρμοστά, που εμποδίζουν την κίνηση.

Επίσης, αποφεύγετε τις αδιάβροχες ή συνθετικές φόρμες, που δεν αφήνουν το δέρμα να αναπνέει. Τέλος, δώστε την κατάλληλη σημασία και στα παπούτσια σας, τα οποία θα διαλέγετε ανάλογα με το σπορ σας.

Απαραίτητο ντους

Μετά από κάθε σωματική δραστηριότητα έχετε ανάγκη από ένα καλό, ζεστό ντους. Και όχι, βέβαια, μόνο για λόγους καθαριότητας, αλλά κι επειδή το ζεστό νερό βοηθάει τους μυς να επανέλθουν στη φυσιολογική τους μορφή και, κυρίως, να χαλαρώσουν από την άσκηση.

Αλλαγή ρούχων

Αν συνηθίζετε να κάθεστε για αρκετή ώρα μετά την άσκηση με τη βρεγμένη σας φόρμα, ξεχάστε το! Η αλλαγή των βρεγμένων ρούχων της γυμναστικής επιβάλλεται να γίνεται αμέσως, γιατί το βρεγμένο ρούχο πάνω στο ζεστό από την ένταση δέρμα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Σωστή διατροφή

Φάτε ελαφρά 1-2 ώρες πριν από την άσκηση. Το κανονικό γεύμα πρέπει να απέχει 3-4 ώρες από την άσκηση. Πιείτε 2-3 ποτήρια υγρά 2 ώρες πριν από την άσκηση.

Μην τρώτε γλυκά αμέσως μετά τη γυμναστική, καθώς ο οργανισμός δεν μπορεί να απορροφήσει εύκολα το λίπος τους. Αν νιώθετε υπογλυκαιμία, προτιμήστε λίγο μέλι ή κάποιο γλυκό του κουταλιού.

Καταναλώστε νερό, χυμούς και αναψυκτικά μετά την άσκηση, για να αναπληρώσετε έτσι τα υγρά που χάσατε. Η αναπλήρωση των υγρών πρέπει να αρχίζει αμέσως μετά την άσκηση, γιατί διαφορετικά θα χρειαστείτε πάνω από ένα 24ωρο για να το πετύχετε.

Πηγή: belife.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *