Οι καβγάδες φθείρουν την καρδιά

F825AB7CC192584D4F0A14814907AB14.jpg

  Οι καβγάδες με τον σύντροφό μας δεν μας αναστατώνουν μόνο, αλλά βλάπτουν και την καρδιά μας, σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Utah ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που υποστηρίζουν ότι ο σύντροφός τους είναι πότε υποστηρικτικός και πότε όχι, παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα σκλήρυνσης των αρτηριών τους. Αυτό σημαίνει ότι οι αρτηρίες τους νοσούν και οι ίδιοι αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι όταν και οι δυο σύντροφοι αντιλαμβάνονται την υποστήριξη που λαμβάνουν ο ένας από τον άλλο ως ελλιπή, τα επίπεδα της σκλήρυνσης των αρτηριών και των δυο τους είναι ιδιαίτερα αυξημένα.

Αρκετές έρευνες θεωρούν ότι η ποιότητα της σχέσης μας αποτελεί δείκτης της υγείας μας. Η διαφορά της συγκεκριμένης έρευνας, είναι ότι εστιάζει στο γεγονός ότι οι σχέσεις χαρακτηρίζονται τόσο από θετικούς, όσο και από αρνητικούς παράγοντες, με άλλα λόγια από αμφιθυμία.

Οι ερευνητές ρώτησαν 136 ζευγάρια –με μέσο όρο ηλικίας τα 63 χρόνια- να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο προκειμένου να υπολογίσουν την ποιότητα του γάμου τους, καθώς και τα επίπεδα υποστήριξης που αντιλαμβάνονται ότι δέχονται από τον σύντροφό τους. Συμπέραναν, λοιπόν, ότι το 30% θεωρούσε τον σύντροφό του υποστηρικτικό, ενώ το 70% τον θεωρούσε αμφίθυμο, δηλαδή πότε υποστηρικτικό και πότε όχι.

«Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα ζευγάρια που έχουν αμφίθυμες απόψεις σχετικά με τον τρόπο που βλέπει ο ένας τον άλλο, αλληλεπιδρούν με τέτοιους τρόπους που τελικά αυξάνεται το στρες και υποτιμάται η προοπτική υποστήριξης στη σχέση», εξηγεί ο Bert Uchino, από το Πανεπιστήμιο της Utah.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *