Οι ιδανικές τροφές για διαβητικούς

 
Όσοι πάσχουν από διαβήτη έχουν ιδιαίτερες ανάγκες αλλά και κινδύνους να προσέξουν στη διατροφή τους, έτσι ώστε να ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου τους και να μην έχουν δυσάρεστες εκπλήξεις στην καθημερινότητά τους.


Ακολουθεί μια λίστα 10 τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και υψηλή διατροφική αξία καθώς χαρίζουν στον οργανισμό συστατικά όπως ασβέστιο, κάλιο, φυτικές ίνες, μαγνήσιο και βιταμίνες Α, C, E .

1. Φασόλια

Όλα τα είδη των φασολιών ενισχύουν τον οργανισμό με τις απαραίτητες φυτικές ίνες και επιπλέον είναι καλή πηγή μαγνησίου και καλίου.

Χρειάζεται μόλις μισή κούπα την ημέρα για να δώσετε στον οργανισμό σας την πρωτεΐνη που θα έπαιρνε με μια μερίδα κρέας.

2. Σπανάκι και λάχανο

Πλούσια σε ενέργεια και υδατάνθρακες, φτωχά σε θερμίδες αυτού του είδους τα λαχανικά είναι ιδανικά για την διατροφή σας, χωρίς να σας προβληματίζει η ποσότητα.

3. Εσπεριδοειδή

Γκρέιπφρουτ, πορτοκάλια, λεμόνια και λάιμ. Διαλέξτε αυτό που σας ταιριάζει περισσότερο και εντάξτε το στην καθημερινή σας διατροφή για την απαραίτητη βιταμίνη C και φυτικές ίνες.

4. Γλυκοπατάτες

Πλούσιες σε βιταμίνη Α και φυτικές ίνες μπορούν να αντικαταστήσουν τις κανονικές πατάτες για πιο χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

5. Βατόμουρα

Όλα τα είδη των βατόμουρων είναι εφοδιασμένα με αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και φυτικές ίνες. Δοκιμάστε τα σκέτα ως φρούτα ή σνακ ή συνδυάστε τα με ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά για επιδόρπιο.

6. Ντομάτες

Οι ντομάτες περιέχουν βιταμίνη C, βιταμίνη E και σίδηρο.

7. Ψάρια – πλούσια σε Ωμέγα 3 λιπαρά

Ο σολομός είναι ο βασιλιάς αυτής της κατηγορίας, αρκεί να είναι ψημένος στη σχάρα και φυσικά να αποφεύγετε το τηγάνισμα ή το πανάρισμα.

8. Δημητριακά ολικής άλεσης

Χαρίζουν όλα τα απαραίτητα συστατικά που δεν θα βρείτε στα προϊόντα από μαλακό σιτάρι όπως το ψωμί. Επίσης το κριθάρι και η βρώμη είναι πηγές φυτικών ινών και καλίου.

9. Ξηροί καρποί

Μια μερίδα ξηροί καρποί χαρίζει καλά λιπαρά για τον οργανισμό και ταυτόχρονα κόβει την όρεξη. Προσφέρουν επιπλέον μαγνήσιο και φυτικές ίνες ενώ τα καρύδια περιέχουν επιπλέον και Ωμέγα 3 λιπαρά.

10. Γάλα και γιαούρτι χωρίς λιπαρά

Κανείς δεν αμφισβητεί τη χρησιμότητα για τον οργανισμό των γαλακτοκομικών αρκεί να είναι χωρίς λιπαρά. Μπορούν να συνδυαστούν με τις περισσότερες από τις παραπάνω τροφές της λίστας είτε ως πρωινό, είτε ως κύριο γεύμα, είτε ως σνακ και επιδόρπιο.

Η λίστα μπορεί να είναι ο οδηγός σας για ένα καθημερινό σωστό διαιτολόγιο για τους ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη και όχι μόνο.

Πηγή: healthpress.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *