Οι γονείς παραμελούν την υγεία τους

 
Στις μέρες μας, έχουμε ακούσει ότι να έχεις παιδιά βλάπτει, εξαιτίας της επιπρόσθετης φορολογίας. Έχουμε δει ακραίες συμπεριφορές γονιών να παραδίδουν τα παιδιά τους στην εφορία σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Δεν έχουμε ακούσει όμως ότι τα παιδιά μπορεί να βλάψουν την υγεία των γονιών τους. Όχι κυριολεκτικά, αν και αυτό μπορεί να συμβεί αν τα κυνηγάτε όλη μέρα για αταξίες μέσα σε ένα σπίτι γεμάτο με διασκορπισμένα παιχνίδια.


Ποιοτική μελέτη από το International Food Information Council Foundation (IFIC) στόχο είχε να διερευνήσει τις αντιλήψεις των Αμερικανών για την ασφάλεια τροφίμων, τη δίαιτα και τη φυσική τους δραστηριότητα και για τον τρόπο που προσπαθούν να βελτιωθούν.

Στη μελέτη πήραν μέρος 1.057 άτομα, από τα όποια το 29% ήταν ενήλικοι 18–49 ετών με παιδιά κάτω των 18 ετών. Από τις ερωτήσεις που έγιναν στους συμμετέχοντες προέκυψαν αρκετά ενδιαφέροντα αποτελέσματα ανάμεσα στα οποία ήταν και ότι τα 2/3 των γονιών ανησυχούν περισσότερο για τη διατροφή των παιδιών τους παρά για τη δική τους.

Άλλη μελέτη, που εξέτασε τις συνήθειες και τη διατροφή γονιών και τις συνέκρινε με ίδιας ηλικίας ενηλίκους χωρίς παιδιά κατέληξε σε παρόμοια συμπεράσματα. Ιδιαίτερα οι μητέρες, ανέφεραν μεγαλύτερη κατανάλωση θερμίδων, αναψυκτικών με ζάχαρη και κορεσμένων λιπαρών, σε σχέση με τις γυναίκες χωρίς παιδιά, ενώ είχαν και υψηλότερο μέσο όρο δείκτη μάζας σώματος. Οι μαμάδες και οι μπαμπάδες βρέθηκε να είναι λιγότερο δραστήριοι, παρουσίαζαν δηλαδή μειωμένη φυσική άσκηση, σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν παιδιά.

Έτσι, ενώ θα περίμενε κανείς, όσοι αποκτούν παιδιά να βελτιώνουν τις συμπεριφορές τους, ώστε να δώσουν το καλό παράδειγμα στα παιδιά τους κάποιοι, ενδεχομένως λόγω της έλλειψης χρόνου, υποβαθμίζουν τη διατροφή τους και ασκούνται λιγότερο. Από μελέτες έχει φανεί ότι οι γονείς αποτελούν πρότυπα για τα παιδιά τους, ειδικά στην προσχολική ηλικία, πριν δηλαδή ασκηθούν επιρροές από το σχολικό περιβάλλον.

Έτσι, αν ως γονείς παραμελείτε τις ανάγκες σας και παραγκωνίζετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, προκειμένου να καλύψετε περισσότερο τις ανάγκες των παιδιών σας, τότε ουσιαστικά πράττετε το αντίθετο. Το να είστε θετικό πρότυπο και μόνο για το παιδί σας είναι η καλύτερη μέθοδος για να εξασφαλίσετε ότι τώρα και στο μέλλον θα υιοθετεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής. Εάν, για παράδειγμα, εσείς δεν τρώτε ποτέ ένα φρούτο και ένα γιαούρτι ως σνακ ή δεν παίρνετε ποτέ πρωινό πριν φύγετε από το σπίτι, δεν μπορείτε να έχετε την απαίτηση να το κάνει ευχάριστα το παιδί σας.

Σε ελληνική μελέτη, φάνηκε ότι τα παιδιά με έναν παχύσαρκο γονιό έχουν διπλάσιες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα από τα παιδιά με γονείς φυσιολογικού σωματικού βάρους. Τα παιδιά με 2 παχύσαρκους γονείς έχουν 2,4 περισσότερες φορές να είναι υπέρβαρα. Το βάρος, οι συνήθειες και οι πεποιθήσεις των γονιών επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το βάρος και τις αντιλήψεις των παιδιών.

Εάν εφαρμόζετε στον εαυτό σας τους «κανόνες» υγιεινής διατροφής και ζωής, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια και έλεγχο θα τους περάσετε και στα παιδιά σας. Το όφελος θα είναι διπλό, καθώς αφενός θα κάνετε καλό στη δική σας υγεία, αφετέρου στα παιδιά σας. Σίγουρα, το να είσαι γονιός είναι ένας ρόλος για τον οποίο κανείς δε σε έχει προετοιμάσει, δεν υπάρχει εγχειρίδιο χρήσης που να υποδεικνύει τον τρόπο χειρισμού των παιδιών. Νέοι γονείς εξομολογούνται ότι η απόκτηση ενός παιδιού είναι από τα πιο υπέροχα συναισθήματα που έχουν βιώσει.

Η ευθύνη ενός παιδιού είναι μεγάλη και ταυτόχρονα αποτελεί πηγή άγχους. Το άγχος όμως δεν είναι καλός σύμβουλος, Φροντίστε τον εαυτό σας όπως πριν γίνετε γονείς, ενδιαφερθείτε για τη δίαιτά σας και την άσκησή σας, ενσωματώστε το παιδί μέσα σε αυτές τις συνήθειες και το αποτέλεσμα θα είναι ιδανικό. Χωρίς άγχος και χωρίς να «κουνάτε» το δάκτυλο στο παιδί σας! Απλά εφαρμόστε εσείς αυτά που θέλετε να εφαρμόσει κι εκείνο για το καλό του.

Πηγή: mednutrition.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *