Οι γιατροί συμπάσχουν με τους ασθενείς

 
Έχετε αναρωτηθεί αν ο γιατρός που σας «κουράρει» συμπάσχει; Αν δηλαδή νιώθει τον πόνο σας ή είναι απλώς απαθής και κάνει την δουλειά του; Την απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα δίνει μια νέα έρευνα από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης. Οι ερευνητές λοιπόν υποστηρίζουν ότι οι γιατροί όχι μόνο νιώθουν τον πόνο των ασθενών τους αλλά και αισθάνονται καλύτερα όταν εκείνοι γίνονται καλά.


Οι επιστήμονες υπέβαλλαν 18 γιατρούς από 9 διαφορετικές ειδικότητες σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου ενώ τους είχαν αναθέσει την ιατρική αντιμετώπιση δύο γυναικών 25 ετών που βρίσκονταν σε επώδυνη κατάσταση.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια συσκευή που υποτίθεται ότι απάλυνε τον πόνο, έκαναν μια «επίδειξη» του πως λειτουργεί η συσκευή στους γιατρούς και κατόπιν τους ζήτησαν αφού κάνουν μια κλινική αξιολόγηση των περιπτώσεων των ασθενών να χρησιμοποιήσουν την συσκευή.

Όταν οι γιατροί έβλεπαν ότι η ασθενής πονούσε υπήρχε μεγαλύτερη ενεργοποίηση στην περιοχή του εγκεφάλου που συνήθως έχει σχέση με την αίσθηση του πόνου είτε το δικό μας είτε του άλλου. Όταν οι ίδιοι γιατροί πίστευαν ότι, μέσω της συσκευής απάλυναν τον πόνο της ασθενούς αντιδρούσε η περιοχή του εγκεφάλου που ενεργοποιείται με την συμπόνια.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι οι γιατροί ενεργοποιούν τις δικές τους εγκεφαλικές περιοχές για πρόβλεψη ανακούφισης του πόνου όταν αντιμετωπίζουν τον πόνο των ασθενών, κάποιοι περισσότερο κάποιοι λιγότερο.

Η σχέση γιατρού – ασθενούς είναι γνωστό ότι προσφέρει από μόνη της αρκετή ανακούφιση, τώρα οι ερευνητές κατέγραψαν και πώς καταγράφεται αυτό στην νευροβιολογία των θεραπευτών.

Πηγή: healthpress.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *