Οι γιατροί αντιδρούν στις νέες ρυθμίσεις για τη συνταγογράφηση

 
Κανένα φάρμακο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή, επιμένει ο ΙΣΑ και σημειώνει ότι η συνταγογράφηση της φαρμακευτικής αγωγής αποτελεί τον πυλώνα της θεραπείας και είναι ευθύνη, επιστημονικά και δεοντολογικά, μόνο του γιατρού.


«Η αλλαγή του σκευάσματος, η επιλογή ενός παρεμφερούς σκευάσματος με την ίδια δραστική ουσία, ή λίγο διαφορετική, από τρίτους, εκτός του θεράποντος γιατρού, μπορεί να αποβεί μοιραία, τόσο για την αποτυχία του θεραπευτικού σχήματος και της συμμόρφωσης του ασθενούς στο φάρμακο, όσο και για τη ζωή του. Όλα τα φάρμακα με την ίδια δραστική ουσία, δεν ταιριάζουν σε όλους τους ασθενείς το ίδιο», επισήμαναν σήμερα οι γιατροί, απαντώντας στις ρυθμίσεις που θα δίνουν στο γιατρό τη δυνατότητα να συνταγογραφεί τη δραστική ουσία, αλλά στον φαρμακοποιό την ευθύνη να χορηγεί το φάρμακευτικό σκεύασμα που κρίνει αυτός ότι χρειάζεται ο ασθενής.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εξηγεί ότι συνταγογράφηση σημαίνει προσδιορισμός του προβλήματος, φαρμακευτική αγωγή, συγκεκριμένο θεραπευτικό μόριο, συγκεκριμένη θεραπευτική δόση, συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, στη συγκεκριμένη φαρμακομορφή και αναρωτιέται: «Ποιός είναι υπεύθυνος για όλα αυτά;»

Το θεραπευτικό αποτέλεσμα ενός φαρμάκου έχει άμεση σχέση με την καθαρότητα της δραστικής του ουσίας, καθώς και με άλλους παράγοντες, τονίζουν οι γιατροί της Αθήνας και επισημαίνουν ότι για να κυκλοφορήσει ένα φάρμακο στην αγορά με ασφάλεια, πρέπει να προϋπάρχουν πιστοποιημένες μελέτες κλινικής αποτελεσματικότητας και βιοδιαθεσιμότητας στον τοπικό πληθυσμό.

«Για τα φάρμακα που θα εισαχθούν από το Μπαγκλαντές, την Ινδία και την Κίνα, ποιες μελέτες έχουν δημοσιοποιηθεί;» ρωτάνε και τονίζουν ότι σήμερα δεν υπάρχει δυνατότητα ελέγχου της κλινικής αποτελεσματικότητας και βιοδιαθεσιμότητας στην Ελλάδα.

«Ξεκαθαρίζουμε για μία ακόμη φορά τη θέση μας, ότι είμαστε υπέρ του εξορθολογισμού της υγειονομικής δαπάνης και της εξοικονόμησης πόρων, αλλά είμαστε αντίθετοι στην εφαρμογή αποφάσεων που ελλοχεύουν τον δημόσιο κίνδυνο αύξησης της νοσηρότητας, της θνησιμότητας, αλλά και της θνητότητας των πολιτών μας», τονίζει ο ΙΣΑ και καλεί τους γιατρούς να παρακολουθούν το θεραπευτικό αποτέλεσμα των χρησιμοποιούμενων γενοσήμων και τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειές τους, ώστε να διασφαλίζουν την υγεία των ασθενών τους.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας) Δημήτρης Βαρνάβας, σε σημερινή του δήλωση, αναφέρει ότι η Ομοσπονδία «είχε καταγγείλει δημοσίως το όργιο που συνέβαινε, τα τελευταία χρόνια, στην τιμολόγηση φαρμάκων, υπό την υψηλή καθοδήγηση και κάλυψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας» και σημειώνουν ότι «το όργιο συνεχίστηκε αδιάπτωτα» παρά τις επισημάνσεις που είχαν κάνει στον κ. Λυκουρέντζο μόλις εκείνος ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Ο κ. Βαρνάβας χαρακτηρίζει σκάνδαλο ότι η τιμή των γενοσήμων είναι το 80% των πρωτότυπων, αντί του 40%, ενώ «μερικά είναι και ακριβότερα από τα πρωτότυπα» και αναφέρει πως από έγγραφες επισημάνσεις στελέχους της αρμόδιας επιτροπής «προκύπτει ότι μόνο από την τιμολόγηση του περσινού Αυγούστου επήλθε ζημιά για τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ασθενείς ύψους 500 εκατ. ευρώ».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ ζητά να μιλήσει «ευθέως με ονόματα και στοιχεία» ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, ο οποίος χτες σε τηλεοπτικό σταθμό έκανε λόγο για «αδιαφάνεια και τις περίεργες διαδρομές στο ζήτημα της τιμολόγησης».

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *