Οι επιπτώσεις του καρκίνου στη σεξουαλική ζωή του άνδρα

 
Ο καρκίνος έχει διάφορες επιπτώσεις στο σύνολο της ζωής του άνδρα ο οποίος νοσεί και σε πολλές περιπτώσεις επηρεάζει και τη σεξουαλική του λειτουργία.


http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/10/fetcher_913.jpeg

Γράφει ο Θάνος Ασκητής

Η επιθυμία για σεξουαλική επαφή είναι το πρώτο πεδίο της σεξουαλικότητας που προσβάλλεται αφού οι αλλαγές της σωματικής εικόνας, η πτώση της ενεργητικότητας, η αγωνία για την επόμενη μέρα αλλά και η πίεση των οικογενειακών και οικονομικών δυσκολιών που συνεπάγεται η ασθένεια, επιβαρύνουν σημαντικά τον καρκινοπαθή.

Δεν είναι λοιπόν απίθανο, η διάγνωση του καρκίνου από μόνη της να αποτελέσει ένα ισχυρό πλήγμα για την ψυχολογία και την ερωτική διάθεση του άνδρα. Ωστόσο, εάν ο ασθενής πριν από την εμφάνιση της νόσου είχε μια υγιή σεξουαλική ζωή τότε αυτό αποτελεί έναν καλό προγνωστικό παράγοντα αφού οι πιθανότητες να επανέλθει η ομαλή σεξουαλική δραστηριότητα μετά τη θεραπεία είναι αυξημένες.

Παράλληλα, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι τα ίδια τα συμπτώματα του καρκίνου είναι που πολλές φορές αποτρέπουν έναν άνδρα από το να εμπλακεί σε σεξουαλική δραστηριότητα. Ωστόσο, οι κυριότερες επιπτώσεις του καρκίνου στη σεξουαλική ζωή του άνδρα σχετίζονται κυρίως με τη θεραπεία της νόσου.

Πιο συγκεκριμένα, η θεραπεία ορισμένων μορφών καρκίνου (ορμονοθεραπεία, χημειοθεραπεία) μπορεί να επιφέρουν κόπωση, πόνο, ναυτία, αδυναμία, ανορεξία, εντερικές διαταραχές, τριχόπτωση, διαταραχές του ύπνου ή και άλλες παρενέργειες οι οποίες μειώνουν τη διάθεση του άνδρα να εμπλακεί στη σεξουαλική επαφή.

Η μέση ηλικία είναι το ηλικιακό στάδιο εκείνο όπου οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου αρχίζουν να αυξάνονται σε μεγάλο βαθμό. Οι καρκίνοι που σχετίζονται στενότερα με αλλαγές στη σεξουαλική ζωή του άνδρα είναι ο καρκίνος του προστάτη, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης και ο καρκίνος των όρχεων.

Στην περίπτωση του καρκίνου του προστάτη, η επέμβαση της ολικής προστατεκτομής είναι πιθανό να οδηγήσει σε στυτική δυσλειτουργία αφού πολλές φορές επηρεάζονται τα νεύρα και τα αγγεία που στηρίζουν το στυτικό μηχανισμό. Η ορμονοθεραπεία και ακτινοθεραπεία μπορεί επίσης να οδηγήσουν στην απώλεια τις στυτικής ικανότητας αλλά και στην αδυναμία εκσπερμάτισης. Τα τελευταία χρόνια, οι νέες χειρουργικές επεμβάσεις περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις αρνητικές επιπτώσεις στη σεξουαλική ζωή.

Οι κυριότερες επιπτώσεις από τη χειρουργική επέμβαση για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστεως είναι η μείωση της σεξουαλική επιθυμίας, η μειωμένη ικανότητα για την απόκτηση στύσης αλλά και η παλίνδρομη εκσπερμάτιση.

Στην περίπτωση του καρκίνου των όρχεων, η θεραπεία ενδέχεται να οδηγήσει σε μείωση της σεξουαλική επιθυμίας, μείωση της γονιμότητας, στυτική δυσλειτουργία, πρόβλημα κατά την εκσπερμάτιση αλλά και μειωμένη ποσότητα σπέρματος.

Ο άνδρας που έχει «πληγεί» από τον καρκίνο βιώνει ποικίλα συναισθήματα. Αυτά μπορεί να κυμαίνονται από θυμό και άρνηση για αυτό που του συμβαίνει μέχρι και βαθιά λύπη και απογοήτευση. Δεν είναι λίγα επίσης τα άτομα που μοιάζουν να «παραλύουν» όταν τους «χτυπά» αυτή η ασθένεια με συνέπεια να μην μπορούν να ανταποκριθούν και να δραστηριοποιηθούν για τη θεραπεία.

Είναι ωφέλιμο το άτομο όταν αισθάνεται ότι βρίσκεται εγκλωβισμένο μέσα στην ασθένεια αυτή να ζητήσει βοήθεια από ψυχολόγο ώστε να μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα δύσκολα συναισθήματα που επιφέρει η νόσος.

Dr. Θάνος Ε. Ασκητής
Νευρολόγος – Ψυχίατρος
Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

&

Αργύρης Θεοδωρόπουλος
Ψυχολόγος Σεξουαλικής Υγείας

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/10/fetcher_1010.jpeg

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας τηλ. 210 7797979 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00-14.00 και 16.00-20.00)

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site www.askitis.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *