Οι επιπτώσεις του διαδικτυακού σεξ

 
Σήμερα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι ασχολούνται με το διαδικτυακό σεξ- cybersex, ένα φαινόμενο το οποίο έχει διαδοθεί αρκετά και στη χώρα μας, κυρίως την τελευταία δεκαετία.


http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/07/fetcher_912.jpeg

Γράφει ο Θάνος Ασκητής

Το διαδικτυακό σεξ είναι η ενασχόληση με πορνογραφικό υλικό που βρίσκει ο ενδιαφερόμενος στο διαδίκτυο, μέσα από συνομιλίες σεξουαλικού περιεχομένου σε chat rooms ή ακόμη και η χρήση βιντεοκάμερας, με σκοπό την οργασμική κορύφωση και την άντληση ηδονής με αυνανιστικό τρόπο.

Γιατί κάποιος επιλέγει το διαδικτυακό σεξ;

Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι αφιερώνουν πολύ χρόνο στο ίντερνετ είναι πιο επιρρεπείς στο διαδικτυακό σεξ, είτε με άτομο που γνωρίζουν είτε με άγνωστο πρόσωπο. Το διαδικτυακό σεξ δεν αφορά μόνο τους ανθρώπους που είναι μόνοι τους και δεν έχουν σχέση, αλλά αρκετά συχνά διαπιστώνουμε ότι πρόκειται για άτομα που είναι σε σταθερό μακροχρόνιο δεσμό ή ακόμη και σε γάμο. Πώς καταλήγει όμως κάποιος στο σεξ μέσω αυτού του τρόπου; Γιατί αποφεύγει το σύντροφό του;

Συνήθως το διαδικτυακό σεξ αποτελεί τον καθρέφτη προβλημάτων της υπάρχουσας σχέσης. Αυτό σημαίνει ότι τα ζευγάρια αυτά ενδέχεται να έχουν απομακρυνθεί σεξουαλικά, να μην έχουν συστηματική ερωτική ζωή ή να αντιμετωπίζουν κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα.

Μάλιστα, η απουσία της φυσικής επαφής με ένα άλλο πρόσωπο δημιουργεί την αίσθηση σε αυτόν που προβαίνει σε αυτή την πράξη, ότι «δεν απατώ το σύντροφό μου, εφόσον δεν έρχομαι σε σωματική επαφή μαζί του…». Το σεξ μέσω ίντερνετ σε αυτό το πλαίσιο μοιάζει λιγότερο ένοχο, περισσότερο επιτρεπτό και τελικά γίνεται μια διέξοδος σε μία σχέση όπου υπάρχει σεξουαλική και κυρίως ψυχική απομάκρυνση.

Το διαδίκτυο προσφέρει τη δυνατότητα στο χρήστη να μπει άμεσα και χωρίς κόπο σε ένα φαντασιωσικό σενάριο, σε μία εικονική πραγματικότητα που θα του προσφέρει ηδονή και σεξουαλική εκτόνωση. Αυτό καθιστά το cybersex εύκολο, γρήγορο και προσιτό. Ο χρήστης μπορεί «εδώ και τώρα» να μπει στον κόσμο του ίντερνετ και να πάρει αυτό που θέλει.

Ταυτόχρονα, η ανωνυμία δίνει χώρο για πειραματισμό με συμπεριφορές ή φαντασιώσεις, που υπό πραγματικές συνθήκες μπορεί να ήταν δύσκολο ή «μη επιτρεπτό» να εκφραστούν. Αρκετά ζευγάρια, παρασυρόμενα από τη μονοτονία μίας δύσκολης καθημερινότητας, κλειδώνονται σεξουαλικά απέναντι στο σύντροφό τους και διστάζουν να μοιραστούν τις επιθυμίες τους και τις φαντασιώσεις τους μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να αναζητούν άλλους τρόπους σεξουαλικής εκτόνωσης και ευχαρίστησης.

Άλλοι λόγοι που ένας άνθρωπος επιλέγει το διαδικτυακό σεξ είναι:

-Η δυσκολία στις διαπροσωπικές σχέσεις του ατόμου.
-Η αδυναμία ή αποφυγή να σχετιστεί πιο στενά με έναν άλλο άνθρωπο.
-Η ντροπή και ο φόβος έκθεσης σε ένα πραγματικό σύντροφο, μέσα από το πρίσμα μίας σεξουαλικής ανασφάλειας ή ακόμη και ενός σεξουαλικού προβλήματος.

Τι επιπτώσεις όμως έχει η συχνή χρήση του διαδικτύου με σκοπό τη σεξουαλική εμπλοκή στο χρήστη;

Το cybersex μπορεί να προκαλέσει εξάρτηση, λόγω της εύκολης πρόσβασης, της ανωνυμίας και της σεξουαλικής ευχαρίστησης που προσφέρει. Ο χρήστης συνηθίζει να μπαίνει στο φαντασιωσικό σενάριο και το ερωτικό σκηνικό που φτιάχνει και αναζητά τη σεξουαλική εκτόνωση όλο και πιο συχνά. Η εξάρτηση από το διαδικτυακό σεξ, πέρα από το γεγονός ότι απομονώνει περισσότερο το άτομο, το κάνει πιο εσωστρεφές και ενισχύει την αποφυγή των πραγματικών ανθρώπινων επαφών.

Ο εθισμός στη σεξουαλικές συναντήσεις μέσω ίντερνετ χρήζει αντιμετώπισης και θεραπείας, είτε το άτομο είναι σε σχέση είτε όχι, καθώς αρκετά συχνά μπορεί να φανερώνει άτομα, τα οποία υποφέρουν από άγχος στην καθημερινή τους ζωή, από κατάθλιψη και συναισθηματική αστάθεια.

Μπορεί το διαδικτυακό σεξ να είναι μέρος της σύγχρονης εποχής μας, αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η σεξουαλική εμπλοκή χρειάζεται όλες μας τις αισθήσεις, μέσω των οποίων θα βιώσουμε ευχαρίστηση και θα αισθανθούμε κοντά στο σύντροφό μας. Για αυτό όσο πιο συχνά κλείνουμε το ίντερνετ, τόσο περισσότερο ανοίγουμε τη σχέση μας με τους άλλους ανθρώπους…

Dr. Θάνος Ε. Ασκητής
Νευρολόγος – Ψυχίατρος
Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

&

Χριστίνα Χουσιάδα
Ψυχολόγος
Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/07/fetcher_107.jpeg

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας τηλ. 210 7797979 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00-14.00 και 16.00-20.00)

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site www.askitis.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *