Οι επιλογές του ζευγαριού στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Πολλές θεραπευτικές επιλογές υπάρχουν για τα ζευγάρια που θέλουν να υποβληθούν σε ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Πολλές θεραπευτικές επιλογές υπάρχουν για τα ζευγάρια που θέλουν να υποβληθούν σε ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Σύμφωνα με τον κ. Χηνιάδη, η πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας αποτελεί τον πλέον απλό τρόπο ελεγχόμενης αναπαραγωγής και αποτελείται ουσιαστικά από μια σειρά υπερηχογραφημάτων της μήτρας και των ωοθηκών.


Η σπερματέγχυση είναι μια απλή μέθοδος υποβοήθησης της αναπαραγωγής, κατά την οποία το σπέρμα υπόκειται μία επεξεργασία και με ανώδυνο τρόπο μεταφέρεται μέσα στη μήτρα της γυναίκας μετά την ωορρηξία. Μπορεί να γίνει και χωρίς τη λήψη φαρμάκων.

Ο φυσικός κύκλος είναι ουσιαστικά μια εξωσωματική γονιμοποίηση όπου δεν χρησιμοποιούνται φάρμακα για τη διέγερση των ωοθηκών και συνήθως παράγεται ένα μόνο έμβρυο. Χρησιμοποιείται σε ασθενείς με μειωμένη ωοθηκική ανταπόκριση, μεγάλη ηλικία ή ιατρικό ιστορικό που δεν επιτρέπει τη λήψη γοναδοτροπινών (καρκίνος μαστού).

Στη μικρογονιμοποίηση ICSI μεταφέρεται τεχνητά το σπέρμα μέσα στο ωάριο και επιτυγχάνονται καλύτερα ποσοστά γονιμοποίησης σε ασθενείς με μέτρια ποιότητα σπέρματος ή ιστορικό αποτυχημένης κλασικής IVF.

Τεχνητή Ωρίμανση Ωαρίων IVM. Πρόκειται για μια τεχνική όπου η συλλογή των ωαρίων γίνεται αρκετές μέρες πριν την ωορρηξία, με ή χωρίς τη χρήση ωοθηκικής διέγερσης. Η ωρίμανσή τους γίνεται σε ειδικούς εκκολαπτήρες, στο εργαστήριο.

Προεμφυτευτική Γενετική Διάγνωση – PGD – PGS. Με την τεχνική αυτή πραγματοποιείται βιοψία των εμβρύων που πρόκειται να μεταφερθούν στη μήτρα της γυναίκας. Ελέγχονται τα έμβρυα κυρίως για χρωμοσωμικές ανωμαλίες (Τρισωμία 21, 13, 18) ή σοβαρές κληρονομικές ασθένειες, όπως η μεσογειακή αναιμία.

Κρυοσυντήρηση – κατάψυξη ωαρίων. Η μέθοδος ενδείκνυται για γυναίκες οι οποίες πρόκειται να υποβληθούν σε θεραπεία που ενδέχεται να βλάψει τις ωοθήκες τους (ακτινοβολίες για θεραπεία καρκίνου) ή σε ανύπανδρες γυναίκες οι οποίες λόγω της ηλικίας τους επιθυμούν να καταψύξουν τα ωάριά τους για μελλοντική χρήση.

Κρυοσυντήρηση – κατάψυξη εμβρύων. Πρόκειται για μέθοδο ρουτίνας, στην οποία τα πλεονάζοντα έμβρυα που προκύπτουν από την εξωσωματική γονιμοποίηση καταψύχονται για να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά από το ζευγάρι, σε περίπτωση αποτυχίας της προσπάθειας ή για την απόκτηση ενός ακόμα παιδιού.

Υποβοηθούμενη εκκόλαψη (assisted hatching). Με την τεχνική αυτή λεπταίνεται η εξωτερική μεμβράνη του εμβρύου, έτσι ώστε να ραγεί πιο εύκολα και να γίνει πιο ανώδυνη η εμφύτευση του εμβρύου στο ενδομήτριο της μητέρας.

Βλαστοκύστη είναι ένα έμβρυο το οποίο έχει καλλιεργηθεί δύο έως τρεις μέρες παραπάνω από τα άλλα έμβρυα (είναι 5 έως 6 ημερών). Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χρήση βλαστοκύστης έχει περισσότερες πιθανότητες κύησης από την κλασική εμβρυομεταφορά.

Η δωρεά ωαρίων είναι πλήρως θεσμοθετημένη στη χώρα μας και γίνεται νόμιμα με ελεγμένες δότριες. Γίνεται συνήθως σε γυναίκες που δεν έχουν καλά ωάρια.

Η δωρεά σπέρματος γίνεται σε περιπτώσεις που έχει αποτύχει κάθε προηγούμενη προσπάθεια ανεύρεσης φυσιολογικών σπερματοζωαρίων.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *