Οι δημοφιλείς δεν είναι απαραίτητα και ευτυχείς

EEBFC942BB0338405F3CCC223DBC3BC1.jpg

  Το να έχει κανείς εκατοντάδες φίλους στο Facebook είναι για πολλούς το «απόλυτο σημάδι δημοτικότητας και ευτυχίας», ωστόσο όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί μάλλον αποτελεί σημάδι για το ακριβώς αντίθετο.

Ερευνητές από το Μέιν στις ΗΠΑ συνέκριναν χαρακτηριστικά της προσωπικότητας με τα επίπεδα ευτυχίας ανάμεσα σε 16.367 ανθρώπους σε διάστημα τεσσάρων ετών.

Όσοι είχαν αξιολογηθεί ως εξωστρεφείς στην αρχή της έρευνας, σταδιακά εμφάνισαν μια αύξηση στην ευημερία τους, αλλά όσο αυτή η ευημερία και η ευτυχία αυξανόταν οι ίδιοι άρχισαν να γίνονται περισσότερο εσωστρεφείς και να αποτραβιούνται.

Αυτό υποδηλώνει ότι το να έχει κανείς πολλούς φίλους, μπορεί τελικά να τον κάνει λιγότερο κοινωνικό με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα επίπεδα δυστυχίας που νιώθει -κάτι που ήρθε σε αντίθεση με αυτό που περίμεναν αρχικά να δουν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, καθηγητή Christopher Soto από το Colby College, αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι οι συμμετέχοντες δεν ένιωθαν πια την ανάγκη να αναζητήσουν νέες γνωριμίες.

Η αυξημένη εσωστρέφεια στους χαρούμενους ανθρώπους, ήταν το αντίθετο από αυτό που περίμεναν οι ερευνητές, κι αυτό γιατί όσο μεγαλύτερα τα επίπεδα εξωστρέφειας τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να είναι κανείς ευτυχισμένος στο μέλλον, γράφει η Victoria Woollaston στη Daily Mail.

Υποδηλώνει ότι η επιρροή της προσωπικότητας στην ευημερία του ατόμου είναι κατά κάποιο τρόπο «πιο ισχυρή» από αυτή της ευημερίας στην προσωπικότητα του ατόμου, παρότι και τα δύο αυτά στοιχεία παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη σχέσεων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Personality.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *