Οι αλλαγές του καιρού επηρεάζουν την υπνική άπνοια

 
Η υπνική άπνοια κατά την οποία κάποιος σταματά να αναπνέει πολλές φορές στην διάρκεια της νύχτας για δευτερόλεπτα ή για λεπτά, επιδεινώνεται κατά τους ψυχρότερους μήνες του χρόνου, σύμφωνα με μια νέα έρευνα από τη Βραζιλία.


Οι αλλαγές στο βάρος και οι εποχικές αλλεργίες μπορούν να επηρεάσουν την υπνική άπνοια και οι ερευνητές σε μελέτη τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Chest θέλησαν να διαπιστώσουν αν οι αλλαγές του καιρού ενδεχομένως να αποτελούν και αυτές παράγοντες που επηρεάζουν.

Οι παράγοντες που εντείνουν τα συμπτώματα μπορεί να είναι πολλοί: από τα προβλήματα στους άνω αεραγωγούς των πνευμόνων που συνδέονται με το χειμώνα μέχρι τη χρήση τζακιού για την θέρμανση των σπιτιών κατά τους χειμερινούς μήνες.

Στη μελέτη που έγινε σε 7.500 ασθενείς στη διάρκεια μίας δεκαετίας διαπιστώθηκε ότι το χειμώνα οι ασθενείς υπέφεραν από υπνική άπνοια κατά μέσον όρο 18 φορές την ώρα σε σχέση με τις 15 φορές την ώρα στη διάρκεια του καλοκαιριού. Επίσης βαριάς μορφής υπνική άπνοια εμφάνισε το 34% των ασθενών στη διάρκεια του χειμώνα σε αντίθεση με 28% των ασθενών στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες, όπως η υψηλή ατμοσφαιρική πίεση και η υγρασία καθώς και τα υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα, συνδέονται με τα πιο βαριά κρούσματα υπνικής άπνοιας.

Ωστόσο, η μελέτη δεν κατέληξε στο αν ευθύνεται αποκλειστικά και μόνο ο καιρός για τα πιο βαριά κρούσματα άπνοιας.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *