Οι 7 παράγοντες που επιταχύνουν τη γήρανση

 
Τι είναι αυτό που κάνει ορισμένους ανθρώπους να φαίνονται γερασμένοι; Εκτός από τη γενετική προδιάθεση, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μας κάνουν να «μεγαλοδείχνουμε». Για καλή μας τύχη, ωστόσο, μπορούμε να τους αποφύγουμε και να κερδίσουμε κάποια χρόνια «νεότητας».

1. Οι φοβίες

Οι φοβίες και το άγχος που προκαλείται από αυτές είναι σημαντικός παράγοντας ψυχολογικής, αλλά και σωματικής φθοράς. Επιστήμονες ανακάλυψαν μία σχέση ανάμεσα στις φοβίες και στα τελομερή των χρωμοσωμάτων, τα οποία, με τη σειρά τους, σχετίζονται με τη γήρανση.

2. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο

Είναι γνωστό ότι ο ήλιος προκαλεί φωτογήρανση, ρυτίδες και κηλίδες στο δέρμα. Ένα καλό αντηλιακό και ένα καπέλο είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι.


3. Το διαζύγιο
Μια ομάδα πλαστικών χειρουργών που έκαναν έρευνα σε διδύμους διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν περάσει την επώδυνη διαδικασία ενός διαζυγίου έδειχναν περίπου 2 χρόνια γηραιότεροι. Ψυχολόγοι επίσης υποστηρίζουν ότι είναι προτιμότερο να μένει κάποιος μόνος, παρά να επιμένει σε μία θυελλώδη σχέση.

4. Το κάπνισμα
Δεν χρειάζεται να αναπτύξουμε εδώ τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος. Μία από αυτές είναι και η γήρανση. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το κάπνισμα επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης, με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν και οι φοβίες.

5. Η ζάχαρη
Η διατροφή που περιέχει μεγάλες ποσότητες σακχάρων μπορεί να προκαλέσει βιολογική γήρανση.

6. Τα αντικαταθλιπτικά
Μελέτες που έγιναν σε ζευγάρια διδύμων έδειξαν ότι οι άνθρωποι που είχαν ακολουθήσει αγωγή με αντικαταθλιπτικά έδειχναν, συνήθως, γηραιότεροι από εκείνους που δεν είχαν πάρει τέτοια φάρμακα.

7. Η μοναξιά

Η μοναξιά στην Τρίτη Ηλικία μπορεί να σχετίζεται με τη γήρανση και συγκεκριμένα, με την ελάττωση της κινητικότητας. Αυτό έρχεται, βέβαια, σε αντιδιαστολή με τον παράγοντα του διαζυγίου που αναφέραμε παραπάνω, αλλά ο κάθε παράγοντας θα πρέεπι να εξετάζεται κατά περίπτωση.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *