Τα οφέλη του ροδιού στην υγεία

Πιθανότατα γνωρίζετε ότι το ρόδι αποτελεί «σύμβολο» τύχης και αφθονίας. Παράλληλα όμως, πρόκειται και για ένα ιδιαίτερα θρεπτικό χειμερινό φρούτο, με υψηλή περιεκτικότητα σε πολύτιμα και ευεργετικά συστατικά.

Ειδικότερα, το ρόδι συγκαταλέγεται στις πλούσιες πηγές βιταμίνης C, βιταμίνης Κ, καλίου και φυλλικού οξέος. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, με μισό φλιτζάνι σπόρων ροδιού να προσφέρει 3.5 γραμμάρια ινών, ποσότητα που καλύπτει σημαντικό ποσοστό της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Από την άλλη, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αντιοξειδωτικά του συστατικά, καθώς περιέχει υψηλά ποσά πολυφαινολών και ανθοκυανινών, που προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού από την επιβλαβή δράση του οξειδωτικού στρες και συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης και πολλές μορφές καρκίνου.

Πράγματι, ερευνητικά δεδομένα των τελευταίων ετών έχουν συσχετίσει την κατανάλωση ροδιού με μείωση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης και «κακής» χοληστερόλης, που αποτελούν βασικούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Τέλος, μελέτες δείχνουν ότι το ρόδι πιθανόν να ασκεί αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση.

Διαβάστε ακόμη...