Οδηγός για να βλέπετε όνειρα γλυκά

586C4D908744BD2EA5CC48B9AFB1B88D.jpg

  Νιώθετε συνεχώς εξάντληση, τα μάτια σας θολά και ένα αίσθημα κόπωσης να σας συνοδεύει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας;

Σίγουρα, δεν είστε οι μόνοι.

Μια πρόσφατη έρευνα που έγινε στη Μ. Βρετανία βρήκε, ότι έξι στους δέκα ενήλικες δεν κοιμούνται αρκετά, με το ποσοστό αυτό να είναι μεγαλύτερο από ποτέ.

Ο μέσος ενήλικας χρειάζεται περίπου επτά με οκτώ ώρες ύπνου την ημέρα, για να παραμένει υγιής και παρότι η μη τήρηση αυτού του κανόνες κάποιες φορές δεν πειράζει, η τακτική έλλειψη ύπνου (κάτω των επτά ωρών) σχετίζεται με αρκετά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, καρδιακών ασθενειών, διαβήτη, εγκεφαλικού και δυνητικά ακόμη και καρκίνου –και φυσικά, την ευερεθιστότητα, άγχος, πονοκεφάλους και το αίσθημα ενός «θολωμένου» μυαλού.

«Το βασικό ζήτημα είναι ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής μειώνει συνεχώς τις διαθέσιμες ώρες για ύπνο. Εργαζόμαστε περισσότερες ώρες απ’ ό,τι ποτέ πριν –πολύ περισσότερο απ’ όσες κρατάμε στην άκρη για ύπνο- μένουμε ξύπνιοι μέχρι αργά περικυκλωμένοι από τεχνολογία που διεγείρει τον εγκέφαλό μας λίγο πριν πέσουμε για ύπνο» εξήγησε στη MailOnline ο Dr Guy Meadows, ειδικός σε θέματα ύπνου.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης υποστηρίζουν, ότι οι άνθρωποι πλέον κοιμούνται μία με δύο ώρες λιγότερο απ’ ό,τι έκαναν οι άνθρωποι πριν από 60 χρόνια.

«Ο μεγαλύτερος εχθρός του ύπνου είναι ένα μυαλό που ‘τρέχει’. Οι άνθρωποι περιμένουν να πέσουν για ύπνο για να σκεφτούν την ημέρα που πέρασε, το αύριο, τη ζωή τους, το μέλλον και το χειρότερο απ’ όλα, ανησυχούν για τον ύπνο τους και πώς θα τα βγάλουν πέρα την επόμενη ημέρα αφού δε θα έχουν κοιμηθεί αρκετά. Αυτό και μόνο δυσκολεύει πολύ περισσότερο την προσπάθειά τους να κοιμηθούν» ανέφερε η καθηγήτρια Colin Espie.

Τι μπορεί να κάνει κανείς για να… δει όνειρα γλυκά


1. Να σηκώνεστε από το κρεβάτι και να πέφτετε για ύπνο περίπου την ίδια ώρα
, έτσι ώστε να διασφαλίσετε ότι το εσωτερικό σας ρολόι έχει ρυθμιστεί σε αυτό το πρόγραμμα και ‘λειτουργεί’ σύμφωνα με αυτό. Ακόμη κι αν ξενυχτήσετε μια μέρα, ξυπνήστε την ίδια ώρα το επόμενο πρωί. «Αν κοιμηθείτε παραπάνω μια Κυριακή, το εσωτερικό σας ρολόι μπερδεύετε και περιμένει να παραμείνει ξύπνιο περισσότερη ώρα, κάτι που συνοδεύεται με άγχος για το πώς θα βγει η υπόλοιπη εβδομάδα» λέει ο Dr Meadows.

2. Αποφύγετε την έκθεση στο μπλε φως. Το φως καταστέλλει την ικανότητα του σώματος να παράγει την ορμόνη του ύπνου, μελατονίνη. Το μπλε φως που εκπέμπεται από κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες και οθόνες υπολογιστή εμποδίζει την παραγωγή μελατονίνης.

3. Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος χώρου. «Η πτώση της ‘κεντρικής θερμοκρασίας’ του σώματος είναι ένας από τους μηχανισμούς που χρησιμοποιεί ο οργανισμός για να πέφτει για ύπνο» πρόσθεσε ο Dr Meadows. Φροντίστε το δωμάτιό σας να αερίζεται καλά, χρησιμοποιείτε βαμβακερά σκεπάσματα και πιτζάμες.

4. Μην τρώτε αργά το βράδυ. Ο οργανισμός χρειάζεται χρόνο για να μεταβολίσει το φαγητό. Αν θέλετε να αποφύγετε την αίσθηση φουσκώματος και «καψίματος» αποφύγετε το βαρύ φαγητό αργά το βράδυ.

5. Δοκιμάστε μερικές τεχνικές διαλογισμού. Ο αμερικανός ειδικός σε θέματα ύπνου Dr Andrew Weil, συστήνει μερικές ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε: α) Συγκεντρωθείτε στο βούρτσισμα των δοντιών σας. «Προσπαθήστε να βάλετε το μυαλό σας να σκεφτεί τι αισθάνεστε, τι γεύεστε, τι ήχους ακούτε». β) Σε επαφή με τις αισθήσεις σας. Όταν ξαπλώσετε στο κρεβάτι προσπαθήστε να συγκεντρωθείτε σε οτιδήποτε έρχεται σε επαφή με το σώμα σας (π.χ. την κουβέρτα που αγγίζει τα δάχτυλα των ποδιών σας, το στρώμα στους ώμους και τη λεκάνη σας κ.τ.λ.). γ) Εστιάστε στην αναπνοή σας. Είτε μετρήστε τις αναπνοές σας, ή παρατηρήστε τον τρόπο με τον οποίο αναπνέετε, εστιάζοντας στο ρυθμό. Αν το μυαλό σας «φεύγει» αλλού μην πανικοβληθείτε. Αν αρχίσετε να σκέφτεστε κάτι που συνέβη νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ξεκινήστε έναν εσωτερικό διάλογο με τον εαυτό σας και προσπαθήστε να πείσετε τον εαυτό σας με αντικειμενικό τρόπο, επιστρέφοντας στις αναπνοές σας. «Ο διαλογισμός δε σημαίνει να έχουμε ένα κενό μυαλό, αλλά να αποδεχόμαστε» λέει τέλος ο Dr Meadows.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *