Ο ύπουλος κίνδυνος της αφυδάτωσης

 
Η αφυδάτωση προκύπτει όταν το σώμα δεν έχει την ποσότητα υγρών που χρειάζεται για να συνεχίσει να δουλεύει κανονικά. Ιδιαίτερα τώρα που η θερμοκρασία ανεβαίνει οι ανάγκες του οργανισμού σε υγρά αυξάνονται λόγω της έντονης εφίδρωσης. Κι ενώ δεν μπορείτε να ξέρετε ανά πάσα στιγμή το επίπεδο ενυδάτωσης του οργανισμού σας, μπορείτε όμως να το εφοδιάζετε με τα απαραίτητα υγρά.


Ο πιο σωστός τρόπος και σίγουρα αυτός με τις λιγότερες θερμίδες είναι το νερό. Ενυδάτωση όμως μας προσφέρουν όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα, όπως οι χυμοί, τα αναψυκτικά, ο καφές, το τσάι κτλ.

Η ήπιας μορφής αφυδάτωση – από την οποία μπορεί κάποιος να υποφέρει χωρίς καν να το γνωρίζει – μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, αδυναμία συγκέντρωσης, μειωμένη απόδοση, δυσκοιλιότητα, ναυτία και λοιμώξεις του ουροποιητικού.

Τα συμπτώματα που πρέπει να σας προβληματίσουν όμως και να σας οδηγήσουν στο γιατρό για εκτίμηση και συμβουλές είναι:

-Να αισθάνεστε μονίμως διψασμένος

-Να μην έχετε τακτική ενούρηση ή τα ούρα σας να είναι πολύ σκούρου χρώματος

-Να έχετε ξηρό δέρμα

-Να ζαλίζεστε ή ακόμη και να έχετε τάσεις λιποθυμίας

-Να νιώθετε συνέχεια κουρασμένος/η

-Το δέρμα σας να μην επανέρχεται στην αρχική του θέση, όταν το τσιμπάτε ή το πιέζετε.

Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα υγρών διαφέρει για κάθε άνθρωπο ανάλογα, το βάρος του, την ζωή που κάνει, τις θερμίδες που καταναλώνει και τις συνθήκες του περιβάλλοντος, ως βασική αρχή όμως για τους ενήλικες ισχύει ότι χρειάζονται 1 ml ανά θερμίδα που καταναλώνουν ή 35 ml ανά κιλό βάρους σώματος, δηλαδή περίπου 2,5 λίτρα την ημέρα για ενηλίκους που λαμβάνουν 2.500 θερμίδες την ημέρα ή έχουν βάρος περίπου 70 κιλά.

Επειδή το καλοκαίρι οι ανάγκες του οργανισμού μεγαλώνουν μπορεί να χρειαστεί να αυξήσετε τα υγρά που καταναλώνετε κατά ένα λίτρο, ιδιαίτερα αν εκτείθεστε για ώρα στον ήλιο.

Τα παιδιά έχουν μεγαλύτερη ανάγκη σε υγρά φτάνοντας μέχρι τα 50-60ml ανά κιλό βάρους.

Και μην ξεχνάτε ότι ποσότητες υγρών – μικρότερες βέβαια – λαμβάνει ο οργανισμός και από τις στερεές τροφές.

Πηγή: cosmedic.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *